Ο Καναδάς κινδυνεύει με άλλη μια καταστροφική περίοδο πυρκαγιών, δήλωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς προέβλεψε υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες της άνοιξης και του καλοκαιριού σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενισχυμένες από τις καιρικές συνθήκες Ελ Νίνιο.

Πέρυσι ο Καναδάς πέρασε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών όλων των εποχών, με περισσότερες από 6.600 πυρκαγιές να καίνε 15 εκατομμύρια εκτάρια, μια έκταση περίπου επταπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο. Οκτώ πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους και 230.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Αυτόν τον χειμώνα η χώρα βίωσε θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό και εκτεταμένη ξηρασία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ακόμη τιμωρητικό καλοκαίρι.

Οι ομοσπονδιακοί υπουργοί προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα.

Η Οτάβα παρέχει 256 εκατ. δολάρια C$ (187,15 εκατ. δολάρια) για πέντε χρόνια, ποσό που καλύπτεται από τις επαρχίες και τα εδάφη της χώρας, για τη χρηματοδότηση νέου εξοπλισμού και έχει επίσης δεσμευτεί να εκπαιδεύσει επιπλέον 1.000 πυροσβέστες πυρκαγιών σε κοινότητες.

Πέρυσι ο Καναδάς έστειλε 5.500 πυροσβέστες από χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ισπανία και 2.135 μέλη των ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, προκάλεσαν πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά σε ασφαλισμένες ζημιές το 2023, σύμφωνα με κυβερνητική ανάλυση.