Η περίοδος πυρκαγιών του 2023 στην Ευρώπη ήταν από τις χειρότερες του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, πέρυσι, περισσότερα από μισό εκατομμύριο (504.002) εκτάρια, μια έκταση διπλάσια από το μέγεθος του Λουξεμβούργου, κάηκαν από πυρκαγιές, σύμφωνα με την έκθεση για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική 2023 του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Επιτροπής.

Τα τρία χειρότερα έτη αυτού του αιώνα με βάση την έκταση των καμένων εκτάσεων που χαρτογραφήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) ήταν το 2017 (988.427 εκτάρια), το 2022 (837.212 εκτάρια) και το 2007 (588.388 εκτάρια).

Η έκθεση δείχνει ότι οι πυρκαγιές εντάθηκαν το καλοκαίρι του 2023, επηρεάζοντας κυρίως την περιοχή της Μεσογείου, με την Ελλάδα (κοντά στην Αλεξανδρούπολη) να υφίσταται τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980.

Η κλιματική αλλαγή κάνει τις πυρκαγιές πιο συχνές και οι πυρκαγιές επηρεάζουν όλο και περισσότερο περιοχές που δεν θεωρούνταν στο παρελθόν πυρόπληκτες, αναφέρει η έκθεση. Προστίθεται ότι τα πράγματα είναι πιθανό να χειροτερέψουν, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ευρωπαϊκού κλιματικού κινδύνου που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 δείχνουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών από τον μέσο όρο, αν και αυτές δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πυρκαγιές παρήγαγαν περίπου 20 μεγατόνους εκπομπών CO2, που ισοδυναμούν σχεδόν με το ένα τρίτο όλων των εκπομπών από τη διεθνή αεροπορία στην ΕΕ σε ένα έτος.

Η τελική έκθεση για το 2023, στην οποία ενσωματώνονται οι εθνικές συνεισφορές, αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο.