Για την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Amber Grid, ο διαχειριστής του λιθουανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, με εντολή του Υπουργείου Ενέργειας, διεξήγαγε ανάλυση αξιολόγησης των πράσινων τεχνολογιών για τη δέσμευση και χρήση του CO2 (βιογενές διοξείδιο του άνθρακα) στη Λιθουανία.
Όπως αναφέρει το ceenergy.news, με την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνολογιών, το πράσινο CO2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Ένας από τους τομείς που προσελκύουν την προσοχή είναι η χρήση του δεσμευμένου CO2 για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων (συνθετικό μεθάνιο, μεθανόλη, καύσιμα αεροσκαφών κ.ο.κ.), μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
«Η ανάλυση της Amber Grid δείχνει ότι υπάρχει δυναμικό για πράσινη δέσμευση CO2 από την παραγωγή βιομεθανίου και βιοκαυσίμων, βιοκαυσίμων και διεργασιών καύσης αποβλήτων στη Λιθουανία», δήλωσε ο Danas Janulionis, επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακού Μετασχηματισμού της Amber Grid «Τέτοιες ποσότητες δέσμευσης CO2 στη Λιθουανία θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 3,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα έργα που θα υλοποιηθούν θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση πράσινου CO2 για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων και από μια σειρά άλλων παραγόντων. Τα έργα δέσμευσης CO2 απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και μια συντονισμένη προσέγγιση για την υλοποίηση έργων δέσμευσης και αξιοποίησης του CO2. Το εντοπισμένο δυναμικό βιογενούς CO2 στη Λιθουανία θα ανοίξει τη συζήτηση και θα συμβάλει στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Θα επιτρέψει επίσης την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη λύσεων για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων και άλλων προϊόντων με χρήση CO2 στη Λιθουανία».