Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την Τετάρτη (10 Απριλίου) το πρώτο πρότυπο πόσιμου νερού για την προστασία των ανθρώπων από τις τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά οικιακά και καθημερινά αντικείμενα και προσέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις πολιτείες για τον έλεγχο των δημόσιων συστημάτων ύδρευσης, την πρώτη σημαντική κίνηση της Υπηρεσίας για τον περιορισμό των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο τελικός κανόνας θα επηρεάσει το 6% και το 10% των 66.000 δημόσιων συστημάτων πόσιμου νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να μειώσει την έκθεση στην ομάδα των 15.000 χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) για περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον οργανισμό, θα αποφευχθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι που έχουν συνδεθεί με τις PFAS.

Οι PFAS, που ονομάζονται «παντοτινά χημικά» ((forever chemicals) επειδή δεν διασπώνται εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό ή στο περιβάλλον, βρίσκονται σε εκατοντάδες καταναλωτικά και εμπορικά προϊόντα, όπως αντικολλητικά τηγάνια, καλλυντικά, αφρούς πυρόσβεσης και ρούχα ανθεκτικά στους λεκέδες.

Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η έκδοση νέων κανονισμών θα ωθήσει σε περισσότερες δικαστικές διενέξεις που σχετίζονται με τις PFAS. Μόνο πέρυσι, οι αγωγές που κατηγορούσαν μεγάλες χημικές εταιρείες ότι μόλυναν το πόσιμο νερό των ΗΠΑ με τοξικές χημικές ουσίες PFAS οδήγησαν σε διακανονισμούς άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά δείγματα νερού βρύσης των ΗΠΑ περιέχουν PFAS.

Ο κανόνας της EPA θα θέσει όρια για πέντε μεμονωμένες χημικές ουσίες PFAS: PFOA, PFOS, PFNA, PFHxS και HFPO-DA. Όλα τα δημόσια συστήματα ύδρευσης έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να ολοκληρώσουν την παρακολούθησή τους για τις εν λόγω χημικές ουσίες και πρέπει να ενημερώνουν το κοινό για το επίπεδο των PFAS που μετρήθηκαν στο πόσιμο νερό τους.

Στις περιπτώσεις όπου τα PFAS εντοπίζονται σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα πρότυπα, τα συστήματα ύδρευσης υποχρεούνται να εγκαταστήσουν συστήματα για τη μείωση των PFAS στο πόσιμο νερό τους εντός πέντε ετών.