Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισ. ευρώ (2,27 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προστασία της χώρας από φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι πυρκαγιές έχουν ήδη ξεσπάσει πριν από την αντιπυρική περίοδο, η οποία κανονικά αρχίζει τον Μάιο, αναφέρει το Bloomberg.
Το πρόγραμμα Aegis είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο θα επιβλέπει τις προμήθειες γι’ αυτό, θα είναι επίσης το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα. Η πρωτοβουλία θα παράσχει νέο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συμπεριλαμβανομένων αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών για εναέρια παρακολούθηση, συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών, κέντρων ελέγχου πυρκαγιών και περισσότερων από 1.000 πυροσβεστικών οχημάτων.
Τα βασικά έργα προμηθειών θα διεκπεραιωθούν από τον ειδικό μηχανισμό του ΤΑΙΠΕΔ, o οποίος έχει προϋπολογισμό 592 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχει προκηρύξει 16 διαγωνισμούς. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων για την Aegis που ανέρχεται σε περίπου 970 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του στην Αθήνα.
Οι πυρκαγιές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το 2023, οι πυρκαγιές το 1,3% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αυτό είναι αυξημένο από έναν μέσο όρο λίγο κάτω από 168 τετραγωνικά μίλια ετησίως μεταξύ 2006 και 2022, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αναβαθμίσει την τεχνολογική εργαλειοθήκη της χώρας για την πρόληψη των πυρκαγιών, αφού η Ελλάδα υπέστη τις περισσότερες καταστροφές από πυρκαγιές τα τελευταία 16 χρόνια.
Περίπου 19.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων τουριστών, απομακρύνθηκαν το καλοκαίρι του 2023 από τμήματα του νησιού της Ρόδου μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που έθεσε ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.
Στόχος της Aegis είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, των δασών και της φυσικής ομορφιάς και οικολογίας της χώρας εν μέσω αυξανόμενων κλιματικών απειλών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επίσης προϋπολογισμό 198 εκατ. ευρώ φέτος για το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο υποστηρίζει μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, όπως ο καθαρισμός δασών, η αναβάθμιση και συντήρηση δασικών δρόμων πρόσβασης και η δημιουργία και διατήρηση αντιπυρικών ζωνών.
Το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για το 2024, καλύπτει τον καθαρισμό περισσότερων από 14.300 στρεμμάτων δασών και προβλέπει τη δημιουργία και συντήρηση σχεδόν 20.000 στρεμμάτων αντιπυρικών ζωνών.
Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών, η οποία ιστορικά διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είναι δυσοίωνες. Μαζί με τους νότιους Ευρωπαίους γείτονές της, η Ελλάδα έχει πληγεί από τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συχνά οδηγούν σε περισσότερες πυρκαγιές.
In the second 10-day period of March, our #EDO CDI showed that Southern Europe, particularly the #Mediterranean region, continued to be affected by #drought conditions 🚱
🔴Alert conditions persisted in southern #Italy 🇮🇹 and #Spain 🇪🇸
More at👇https://t.co/jbAFISFCQT pic.twitter.com/XxnzujTvKy
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) March 28, 2024
Σε διάστημα 12 ωρών στις 6 Απριλίου, ξέσπασαν 71 πυρκαγιές σε θάμνους και δάση σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αύξησε την εθνική προειδοποίηση συναγερμού για πυρκαγιές στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο. Χωριά στο νησί της Κρήτης ήταν μεταξύ αυτών που εκκενώθηκαν μετά την εξάπλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή της περιοχής Λασιθίου.
Τα συνεργεία είχαν απομακρύνει τα φυσικά και ανθρωπογενή υπολείμματα σε δάση σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες για να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφή, δήλωσε ο Σταμπουλίδης.
«Πρόσθετα συνεργεία θα αρχίσουν να επιχειρούν σε περισσότερα δάση πολύ σύντομα και το έργο τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Η παρουσία τους σε δασικές περιοχές είναι από μόνη της ένα προληπτικό μέτρο. Το 2022 και το 2023, σε περιοχές όπου επιχειρούσαν συνεργεία, δεν εκδηλώθηκε καμία πυρκαγιά», είπε.