Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός νέου νόμου για την πάταξη της εισαγωγής προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις προέτρεψαν τις Βρυξέλλες να αναβάλουν τους κανόνες-ορόσημο.

Ο νέος νόμος της ΕΕ, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2024, θα απαιτεί από τις εταιρείες να αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα τους δεν καλλιεργήθηκαν σε αποψιλωμένες εκτάσεις.

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η νομοθεσία θα είναι λειτουργική από τις αρχές του (2025)», δήλωσε στο Reuters ο Βιρτζίνους Σινκεβίτσιους, Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε την Κυριακή σε συνεταιρισμό παραγωγής κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού για να ελέγξει την πρόοδο προς τη συμμόρφωση με τον νόμο.

Περίπου 20 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ζήτησαν από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νόμου κατά της αποψίλωσης και να εξαιρέσουν τους παραγωγούς σε χώρες που θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό κίνδυνο αποψίλωσης.

Υποστήριξαν ότι, στην παρούσα μορφή της, η πολιτική θα βλάψει τους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για καταγγελίες, μεταξύ άλλων για υπερβολικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Ο κ. Σινκεβίτσιους δήλωσε ότι η Επιτροπή θα απαντήσει στις ανησυχίες των χωρών της ΕΕ, αλλά ότι η πολιτική για την αποψίλωση των δασών συμφωνήθηκε στα τέλη του 2022 και οι παραγωγοί και οι κυβερνήσεις είχαν σχεδόν δύο χρόνια για να προετοιμαστούν για την έναρξή της.ε.

Για τις χώρες παραγωγούς εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων παραγωγών κακάο στον κόσμο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, το διακύβευμα είναι η ομαλή πρόσβαση στην κύρια αγορά σε μια εποχή που οι τιμές του συστατικού της σοκολάτας έχουν ήδη εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Ακτή Ελεφαντοστού ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 μια εθνική στρατηγική για το βιώσιμο κακάο (SNCD), με στόχο να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ.