Σήμερα πάνω από το 60% των επενδυτών στο κλάδο των ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υιοθετήσει τα κριτήρια ESG ως μέρος της επενδυτικής τους στρατηγικής, κάτι που προσπαθεί να κάνει και η Ελλάδα, με τις ΑΕΕΑΠ ειδικότερα την τελευταία πενταετία να στρέφονται σε «πράσινες» αναπτύξεις, οι οποίες μπορούν να τους φέρουν και σημαντικά κέρδη στα ταμεία τους.

Η μία μετά την άλλη οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων υλοποιούν επενδύσεις οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ESG είτε αφορούν αναπτύξεις κτιρίων γραφείων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, logistics ακόμα και οικιστικών ακινήτων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Prodea, η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο πάνω από 370 εμπορικά ακίνητα, κυρίως γραφεία και καταστήματα σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.447 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει διευρύνει την παρουσία της στον κλάδο των ξενοδοχείων. Η εισηγμένη έχει στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων γραφείων στη χώρα.

Μερικά από τα πράσινα γραφεία που έχει υλοποιήσει είναι το βιοκλιματικό κτήριο The Wave, επί της Λεωφόρου Συγγρού 44, στην Αθήνα και το Kaizen Campus στο Μαρούσι. Ένα ακόμη «πράσινο» έργο που παρέδωσε είναι το κτίριο γραφείων «eLement» στην οδό Φραγκοκλησιάς, με συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. και πιστοποίηση LEED Platinum. Επίσης, έχει επιτύχει πιστοποίηση LEED στο συγκρότημα έξι κτιρίων στον Καρελά Παιανίας, επιφάνειας 29.000 τ.μ. και στο τετράστερο Moxy στην Ομόνοια. Σ’ αυτήν τη φάση συνεχίζει την ανάπτυξη σύγχρονων κτιρίων μηδενικών εκπομπών, την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού της αποθέματος, αλλά και σην επίτευξη μέγιστης αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του χαρτοφυλακίου της. Ήδη, στα σκαριά έχει την ανάπτυξη ενός ακόμη «πράσινου» συγκροτήματος γραφείων  Στην έκταση ”Αηδονάκια” στο Μαρούσι, όπου και εκεί θα ενσωματώνουν τις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και θα πιστοποιηθούν κατά το πρότυπο LEED στη βαθμίδα Gold.

Η Noval Property, θυγατρική της Viohalco, είναι η 2η μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (A.E.Ε.Α.Π.) στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο 62 ακινήτων, το οποίο εκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς (κτίρια γραφείων, κατοικίες, αστικές αναπλάσεις, logistics, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και πάρκα), με το σύνολο του ενεργητικού της να αγγίζει τα 620 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει και διαχειρίζεται μια σειρά εμβληματικών έργων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το συγκρότημα γραφείων «The Orbit» στη Λεωφόρο Κηφισίας και το κτίριο γραφείων «Butterfly» στο Χαλάνδρι, δύο υπερσύγχρονες αναπτύξεις, πιστοποιημένες όχι μόνο κατά LEED (Platinum για το The Orbit, και Gold για το Butterfly) για το χαμηλό ενεργειακό τους αποτύπωμα, αλλά και με WiredScore για την υψηλή ψηφιακή συνδεσιμότητά τους.

Την ίδια στιγμή, η Noval Property υλοποιεί νέες, αναπτύξεις, όπως την  κατασκευή νέου συγκροτήματος γραφείων «The Grid» στο Μαρούσι (σε συνεργασία με την Brook Lane Capital). Το έργο, που αναπτύσσεται σε οικόπεδο 16 στρεμμάτων, θα λάβει πιστοποίηση LEED Platinum κατά την ολοκλήρωσή του. Την ανακατασκευή ενός υφιστάμενου κτιρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο κτίριο γραφείων με το χαμηλότερο πραγματικό αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Επίσης,  ανακατασκευή ενός υφιστάμενου κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και υψηλής αισθητικής κτίριο μικτών χρήσεων με high-end κατοικίες και γραφεία.

Τα πρώτα τους βήματα στην ανάπτυξη πράσινων ακινήτων κάνει η Briq Properties, η πρώτη που εισήχθη στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ΑΕΕΑΠ προχωρά στην ανέγερση ενός πράσινου κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Ποσειδώνος, έχοντας εξασφαλίσει δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο μόλις 0,35%, για το 50% του συνολικού κόστους ανέγερσης. Ακόμη, η BriQ, όπως ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση των αναλυτών, εξέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την 3η Έκθεση Βιωσιμότητας, ενώ τον Νοέμβριο βαθμολογήθηκε με 87% στον δείκτη διαφάνειας του Athens ESG Data Portal.

Η εταιρεία παραμένει προσανατολισμένη στην μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, επενδύοντας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ όπου μπορεί. Τέλος, μέσα στον Μάρτιο ολοκλήρωσε την μελέτη GAP Analysis για την βελτίωση των επιδόσεών της σε θέματα βιωσιμότητας, καταλήγοντας σε συνολική επένδυση ύψους 1,2 εκατ ευρώ, η οποία θα μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 13%.

Σταδιακά στο χώρο του πράσινου real estate εισέρχεται και η Trastor, η οποία προχωρά στην δημιουργία πράσινων γραφείων όπως αυτό στην οδό Χειμάρρας 9 στο Μαρούσι, στη συμβολή Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, στο οποίο ξεκίνησαν και επίσημα τα έργα κατασκευής του. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει ένα 5ώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας περίπου 5.000 τ.μ. με 3 υπόγεια και 88 θέσεις στάθμευσης.

H Trastor επίσης  έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια logistics στην ελληνική αγορά, καθώς ελέγχει ακίνητα συνολικής επιφάνειας άνω των 170.000 τ.μ. Το ύψος των κεφαλαίων που επένδυσε η εταιρεία ξεπερνάει τα 110 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πάνω από το 70% των ακινήτων αυτών είναι ουσιαστικά νεόδμητα και πληρούν όλα τα πράσινα χαρακτηριστικά, καθώς έχουν κατασκευαστεί μετά το 2020.