Η Emirates προχώρησε σε συνεργασία με τη Neste για την προμήθεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF). Το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο, το οποίο θα αναμειγνύεται με συμβατικό καύσιμο αεριωθουμένων, θα προμηθεύεται κατά τη διάρκεια των ετών 2024 και 2025 για τις πτήσεις της Emirates που αναχωρούν από τα αεροδρόμια Άμστερνταμ Σίπχολ και Σιγκαπούρης Τσάνγκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η διευρυμένη συνεργασία της Emirates με τη Neste αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο όγκο SAF που θα μεταφερθεί από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέχρι σήμερα. Το μείγμα SAF θα αποτελείται από πάνω από ένα εκατομμύριο γαλόνια καθαρής SAF. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αναλογία μείγματος άνω του 30% καθαρής SAF σε συνδυασμό με συμβατικό καύσιμο Jet A-1.

Πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, η αεροπορική εταιρεία θα ανεβάσει επίσης SAF για πρώτη φορά από τον κόμβο της στο Ντουμπάι. Η SAF μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπορικά ταξίδια έως και κατά 80%* κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του καυσίμου σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικού καυσίμου αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Νωρίτερα φέτος, η Emirates, σε συνεργασία με τη Neste και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη πτήση επίδειξης 100% SAF στην περιοχή, χρησιμοποιώντας ένα Boeing 777-300ER που λειτουργούσε με 100% SAF σε έναν κινητήρα. Η αεροπορική εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα μαζί με τους εταίρους της στον κλάδο γύρω από την τεχνική ανάλυση και τις απαιτήσεις πιστοποίησης που υποστηρίζουν την τυποποίηση και τη μελλοντική έγκριση πτήσεων με 100% SAF.

Η πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρείας με καύσιμο SAF αναμεμειγμένο με καύσιμο τζετ πραγματοποιήθηκε το 2017 από το Σικάγο. Έκτοτε, η αεροπορική εταιρεία έχει επίσης αναβαθμίσει τη SAF για πτήσεις από τη Στοκχόλμη, ενώ επί του παρόντος εκτελεί πτήσεις από το Παρίσι, τη Λυών και το Όσλο με αναμεμειγμένο SAF.

Η Emirates έχει ταχθεί υπέρ πολλών ομάδων εργασίας του κλάδου και της κυβέρνησης των ΗΑΕ και βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με μια σειρά ενδιαφερόμενων φορέων για να βοηθήσει στην κλιμάκωση της παραγωγής και της προσφοράς SAF. Η αεροπορική εταιρεία, μαζί με την GCAA των ΗΑΕ, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του φιλόδοξου χάρτη πορείας των ΗΑΕ για τα καύσιμα PtL (power-to-liquid), με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών των ΗΑΕ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και επιπλέον έχει συμβάλει στον εθνικό χάρτη πορείας για τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα των ΗΑΕ, ο οποίος δρομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 από το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών και την GCAA.