Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη από το 2016 μπορεί να αποδοθεί σε μια ομάδα 57 παραγωγών ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου, δήλωσαν ερευνητές την Πέμπτη.

Από το 2016 έως το 2022, οι 57 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων εθνικών κρατών, κρατικών επιχειρήσεων και εταιρειών που ανήκουν σε επενδυτές, παρήγαγαν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου, ανέφερε η έκθεση Carbon Majors της μη κερδοσκοπικής δεξαμενής σκέψης InfluenceMap.

Οι τρεις εταιρείες με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 στον κόσμο κατά την περίοδο αυτή ήταν η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας Gazprom και ο κρατικός παραγωγός Coal India, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες είχαν επεκτείνει την παραγωγή τους σε ορυκτά καύσιμα από το 2015, έτος κατά το οποίο σχεδόν όλες οι χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού του ΟΗΕ, δεσμευόμενες να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Έκτοτε, ενώ πολλές κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν θέσει αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές και έχουν επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παράγουν και καίνε επίσης περισσότερα ορυκτά καύσιμα, προκαλώντας αύξηση των εκπομπών.

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η InfluenceMap δήλωσε ότι τα ευρήματά της έδειξαν ότι μια σχετικά μικρή ομάδα παραγωγών εκπομπών ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των συνεχιζόμενων εκπομπών CO2 και είχε ως στόχο να αυξήσει τη διαφάνεια γύρω από το ποιες κυβερνήσεις και εταιρείες προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, από νομικές διαδικασίες που επιδιώκουν να λογοδοτήσουν αυτοί οι παραγωγοί για τις κλιματικές ζημιές, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ακαδημαϊκούς για την ποσοτικοποίηση των συνεισφορών τους, ή από ομάδες εκστρατειών, ή ακόμη και από επενδυτές», δήλωσε για την έκθεση ο διευθυντής προγράμματος του InfluenceMap, Daan Van Acker.

Μια προηγούμενη έκδοση της βάσης δεδομένων Carbon Majors αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα σε μια νομική υπόθεση που ασκήθηκε από έναν Βέλγο αγρότη κατά της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies. Ο αγρότης υποστήριξε ότι, ως μία από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες εκπομπών CO2 παγκοσμίως, η TotalEnergies ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τις ζημιές στις δραστηριότητές του από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η βάση δεδομένων ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013 από τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Climate Accountability Institute.

Συνδυάζει τα αυτοαναφερόμενα στοιχεία των εταιρειών σχετικά με την παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου με πηγές όπως η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια, οι εθνικές ενώσεις εξόρυξης και άλλα στοιχεία του κλάδου.

Ο Carroll Muffett, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού Κέντρου για το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο, δήλωσε ότι η βάση δεδομένων θα βελτιώσει την ικανότητα των επενδυτών και των δικαστών να παρακολουθούν τις ενέργειες των εταιρειών σε βάθος χρόνου.