Στον αγώνα για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια ρίχνονται οκτώ δήμοι της Αττικής μέσω της πρωτοβουλίας «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία». Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών) Γιώργος Στάμτσης στο energygame.gr πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας που αναπτύσσεται, είναι η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους αλλά και για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η «Συμμαχία» θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ως μεγάλος εμπορικός πελάτης, ενώ αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες που κάνουν οι δήμοι για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» που συστάθηκε με την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, εκτός από την Αθήνα συμμετέχουν επτά όμοροι δήμοι (Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας), ενώ έχουν εκδηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα δήμοι μεταξύ των οποίων ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ο Δήμος Νέας Σμύρνης. Εφόσον οι δήμοι καταφέρουν να παράγουν πράσινη φθηνή ενέργεια, οι άμεσα ωφελούμενοι αναμένεται να είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί δραστικά η ενεργειακή φτώχεια. «Τα ευάλωτα νοικοκυριά τα ενδιαφέρει να δουν τα ποσά του προϋπολογισμού που κατευθύνονται στην ενέργεια να μειώνονται», σημείωσε.
Οι Δήμοι σύμφωνα με τον κ. Στάμτση θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία νομοθεσίας – ελληνικά και ευρωπαϊκά – που έχουν στη φαρέτρα τους, με σκοπό να προχωρήσει με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό το εν λόγω εγχείρημα. Η επόμενη κίνηση της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας θα είναι ο συντονισμός των κινήσεων μεταξύ των υπηρεσιών των οκτώ Δήμων. Η χρησιμοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η ενεργειακή αγορά, όπως τα PPAs, το net billing, οι ΑΠΕ είναι μέσα στον βασικό σχεδιασμό, ώστε να δημιουργηθούν σημαντικά οικονομικά οφέλη αμφότερα για Δήμους και δημότες. Σημειώνεται πως κάθε δήμος θα προχωρά αυτόνομα. Θα υπάρχει ο πυρήνας, αλλά η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία είναι ένα «ευέλικτο σχήμα συντονισμού δράσεων». «Να δράσουμε γρήγορα, ώστε να μην μείνει στη σφαίρα του θεωρητικού η πρωτοβουλία αυτή», σημείωσε.
Στο πλαίσιο της Συμμαχίας κρίνεται αναγκαία η συνεργασία με Ινστιτούτα όπως το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ). «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ακαδημία εκπαίδευσης στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα εξοικονόμησης και κλιματικού αποτυπώματος».
Η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» συστάθηκε με αφορμή τη συμμετοχή της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030». Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας των πόλεων απαιτεί συντονισμένες δράσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις κυρίως στον τομέα της ενέργειας, στις οποίες συγκαταλέγονται: εξοικονόμηση ενέργειας, αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομήσεις και δράσεις για την αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και υδάτων.