Σε μια ακόμη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μια διεθνής ομάδα μηχανικών και στελεχών θέτει σε λειτουργία ένα καινοτόμο μηχάνημα που έχει σχεδιαστεί για να μεταβάλλει την ίδια τη σύνθεση της γήινης ατμόσφαιρας, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα και «κλειδώνοντάς» το βαθιά στο υπέδαφος, σύμφωνα με τους New York Times.

Το εργοστάσιο της Climeworks στην Ισλανδία, το οποίο είναι γνωστό ως Mammoth, τροφοδοτείται από καθαρή γεωθερμική ενέργεια και προβλέπεται να είναι ικανό να δεσμεύει έως και 36.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και να το αποθηκεύει στο υπέδαφος για πάντα. Η ακραία πίεση θα μετατρέψει το αέριο σε στερεό μέσα σε λίγα χρόνια, μια διαδικασία γνωστή ως «μεταλλοποίηση».

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν έως και 4 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό έχει δώσει νέα βαρύτητα σε αυτό που κάποιοι αποκαλούν γεωμηχανική, αν και ο όρος αυτός έχει γίνει τόσο αμφιλεγόμενος που οι υποστηρικτές του προτιμούν πλέον τον όρο «κλιματικές παρεμβάσεις». Η ελπίδα είναι ότι η λήψη μέτρων όπως αυτά θα μπορούσε να κερδίσει λίγο χρόνο σε μια στιγμή που η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται και ο κόσμος δεν εγκαταλείπει τα ορυκτά καύσιμα αρκετά γρήγορα.

Το εργοστάσιο της Occidental

Ένα εργοστάσιο παρόμοιο με αυτό της Ισλανδίας, αλλά πολύ μεγαλύτερο, κατασκευάζεται στο Τέξας από την Occidental Petroleum, τη γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία. Η Occidental σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύει, για την εξόρυξη ακόμη περισσότερου πετρελαίου, η καύση του οποίου είναι μια από τις κύριες αιτίες της κλιματικής κρίσης εξ αρχής.

Το εργοστάσιο της Occidental, που κατασκευάζεται κοντά στην Οδησσό του Τέξας και είναι γνωστό ως Stratos, θα είναι περισσότερο από 10 φορές πιο ισχυρό από το Mammoth, θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και θα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει και να αποθηκεύει 500.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Κινητήρια δύναμη της κατασκευαστικής έκρηξης είναι η επιθυμία πολλών εταιρειών να μειώσουν την επίδρασή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Την τελευταία δεκαετία, εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα έως το 2040. Αντί να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, οι περισσότερες εταιρείες διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν για πιστωτικά μόρια άνθρακα, τα οποία μπορούν να αποκτηθούν με την προστασία των δασών, την υποστήριξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή την πληρωμή για τη δέσμευση του άνθρακα.

Οι αντιδράσεις

Αν και η αγορά της άμεσης δέσμευσης αέρα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, έχει ήδη έντονους πολέμιους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους κύκλους των ακτιβιστών και όχι μόνο.

Ορισμένοι λένε ότι δεν είναι παρά ένα τέχνασμα των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παράταση λειτουργίας των ίδιων των βιομηχανιών που ευθύνονται για τη δημιουργία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπλέον, κατακρίνουν το γεγονός ότι μέρος του δεσμευμένου άνθρακα θα χρησιμοποιηθεί για πρόσθετη παραγωγή πετρελαίου, όπως στην περίπτωση της Occidental.

Εγείρεται, επίσης το ερώτημα: Αν τα σημερινά ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της θερμοκρασίας προέκυψαν ακούσια, ως ακούσια συνέπεια της ανθρώπινης ανάπτυξης, τι μπορεί να συμβεί όταν αρχίσουμε να προσπαθούμε ενεργά να ελέγξουμε την ατμόσφαιρα του πλανήτη;

Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι ευφάνταστες ή δαπανηρές τεχνολογίες απλώς θα σπαταλήσουν πόρους και χρόνο ή θα δημιουργήσουν στους ανθρώπους την ψευδή ιδέα ότι θα είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη χωρίς τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.