Όλο και περισσότεροι από εμάς έχουμε «συρτάρια της καταστροφής» γεμάτα με παλιά ηλεκτρονικά προϊόντα που δεν ξέρουμε πώς να τα πετάξουμε. Ο μέσος Βρετανός συσσωρεύει 30 αχρησιμοποίητα ηλεκτρικά είδη, από 20 που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Material Focus. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όπως δείχνει μια έκθεση του ΟΗΕ του 2019 αναφέρει ότι κάθε χρόνο παράγονται 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 110 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050.
H μη κερδοσκοπική οργάνωση πίσω από την εκστρατεία «Ανακυκλώστε τις ηλεκτρικές σας συσκευές», Material Focus, κοινοποίησε ότι τα δέκα κορυφαία ηλεκτρικά προϊόντα περιλαμβάνουν τηλεχειριστήρια, κινητά τηλέφωνα και στεγνωτήρες μαλλιών. Η ομάδα – η οποία διεξάγει εκστρατεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και αναζήτηση ταχυδρομικών κωδικών για να βρουν οι ιδιοκτήτες σημεία παράδοσης – εκτιμά ότι πάνω από 880 εκατομμύρια αχρησιμοποίητα αντικείμενα βρίσκονται στα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου και προειδοποιεί ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν καταστραφεί δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνουν στα γενικά απορρίμματα.
Η έρευνα, της Material Focus, «Ηλεκτρικά απόβλητα: Challenges and Opportunities» διαπίστωσε ότι τα υλικά που περιέχονται μέσα σε αυτά τα «χαμένα ηλεκτρικά» αξίζουν 927 εκατομμύρια λίρες, τα οποία, αν ανακυκλωθούν, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
H έκθεση εντοπίζει την κατακόρυφη αύξηση των παράνομων εξαγωγών αποβλήτων (ένα αυξανόμενο παγκόσμιο ζήτημα), που ανέρχεται πλέον σε 187.000 τόνους, και την αύξηση της κλοπής (που συνδέεται με την αύξηση των τιμών των μετάλλων τα τελευταία τρία χρόνια), που ανέρχεται πλέον σε 156.000 τόνους. Αυτά μαζί θα άξιζαν 439 εκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αν ανακυκλώνονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεδομένης της αύξησης τους γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη διαχείρισης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Πέρα από την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών η έκθεση του ΟΗΕ για το 2019 «FUTURE E-WASTE SCENARIOS» προτείνει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων.
- Οι παραγωγοί να σχεδιάσουν έναν τομέα ηλεκτρονικών που να είναι ανθεκτικός στο μέλλον
ο οποίος θα είναι βιώσιμος οικονομικά, και περιβαλλοντικά. - Να υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων ώστε να αξιοποιήσουν την τεράστια δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και εξαρτημάτων.
- Πολλά προϊόντα, από οικιακές συσκευές (πλυντήριο ρούχων κ.α) έως τον εξοπλισμό ΤΠΕ (κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές) μπορούν να προσφέρονται ως υπηρεσία ή να μισθώνονται αντί της πώλησης προϊόντων.