Περισσότερες από τους μισούς χωματερές των ΗΠΑ που παρατηρήθηκαν από εναέριες έρευνες είναι πηγές υπερ-εκπομπής μεθανίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Science που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αξιολόγηση του μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου στις ΗΠΑ, και υποδηλώνει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη στόχευση ενός διαδεδομένου και ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

Επικεφαλής ήταν η ερευνητική ομάδα Carbon Mapper, με ερευνητές από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, την Επιστημονική Αεροπορία και την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).

Περίπου το 52% των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων είχαν παρατηρήσιμες σημειακές πηγές εκπομπής μεθανίου σε σύγκριση με το 0,2% έως 1% των χώρων «υπερ-εκπομπών» στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τη μεγαλύτερη πηγή μεθανίου στις ΗΠΑ.

Οι υπερ-εκπομποί είναι πηγές που εκτοξεύουν τουλάχιστον 100 κιλά μεθανίου ανά ώρα, σύμφωνα με την EPA.

Στους χώρους υγειονομικής ταφής μεγάλων εκπομπών, το 60% είχε διαρροές μεθανίου που διαρκούσαν μήνες ή χρόνια, ενώ η πλειονότητα των διαρροών στις τοποθεσίες σούπερ εκπομπών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν «γεγονότα μικρής διάρκειας», αναφέρει η μελέτη.

Μέχρι στιγμής, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν ο κύριος στόχος των αναδυόμενων κανονισμών και των εθελοντικών προγραμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού.

Όμως, καθώς δρομολογούνται περισσότερες εναέριες και δορυφορικές έρευνες, οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέση να μετρήσουν, να ποσοτικοποιήσουν και να δράσουν σχετικά με το μεθάνιο από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν βασιστεί σε εκτιμήσεις των εκπομπών από τους χώρους υγειονομικής ταφής που βασίζονται σε μοντέλα, καθώς και σε έρευνες με φορητούς αισθητήρες μεθανίου, οι οποίες παρέχουν μια λιγότερο ολοκληρωμένη εικόνα, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ίδιο το σύστημα αναφοράς αερίων του θερμοκηπίου της EPA έχει υποτιμήσει την κλίμακα των διαρροών μεθανίου στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Οι εναέριες έρευνες έδειξαν ότι τα ποσοστά εκπομπών ήταν 1,4 φορές υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της EPA.

Η EPA ανέφερε ότι το 2021, το 12% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ από ανθρώπινες δραστηριότητες προερχόταν από μεθάνιο.