Σε δύο στρατόπεδα χωρίστηκαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, που έγινε στις 25 Μαρτίου. Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τον στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% ως το 2040, σήκωσε μεγάλη συζήτηση με 20 χώρες-μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην επιβεβαιώνουν άμεσα την υποστήριξή τους στο εν λόγω μέτρο για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, διατυπώνοντας διάφορες επιφυλάξεις.

Η Ελλάδα, στις θέσεις που διατύπωσε εξέφρασε μεν την πλήρη υποστήριξη για την ατζέντα της πράσινης μετάβασης, επισήμανε δε ότι είναι ανησυχητικό το χάσμα μεταξύ της μετάβασης και της κοινωνικής αποδοχής, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των μεταφορών και τη θέρμανση των κτιρίων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν -σύμφωνα με το Euractiv-  η Γερμανία, η Σουηδία, η Λετονία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Μάλτα, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Ουγγαρία, οι οποίες στάθηκαν στο κόστος αυτής της μετάβασης. Μάλιστα η Πολωνία προχώρησε ένα βήμα περισσότερα, τονίζοντας ότι τα κράτη- μέλη πρέπει ελεύθερα να αποφασίζουν πώς θα επιτύχουν τους ήδη θεσμοθετημένους στόχους για το 2030 και το 2050. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν αφορούσε στην επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου για το 2040.

Υπέρ των θέσεων όπως εκφράστηκαν από την Κομισιόν τάχθηκαν η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Δανία και η Βουλγαρία, αν και η τελευταία υπογράμμισε την ανάγκη μαζί με το στόχο να αναπτυχθεί η κοινωνική ευημερία. Από τις υπόλοιπες χώρες, η Γερμανία προτίμησε να μην λάβει σταθερή θέση για τον στόχο της ΕΕ, αναφέροντας ότι το Βερολίνο έχει ήδη θέσει ένα παρόμοιο δεσμευτικό στόχο σε εθνικό επίπεδο. Στην παρέμβασή της η Σουηδία, ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω ανάλυση σε σχέση με τον στόχο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και η επίτευξή του να γίνει με κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Η Λετονία ζήτησε να εξεταστεί η πιο οικονομική “διαδρομή” για την πράσινη μετάβαση με ισότητα μεταξύ των κρατών μελών ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των διαφόρων μέτρων, ενώ και η Εσθονία υπογράμμισε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η Τσεχία επίσης δεν διατύπωσε σαφή θέση καθώς το όλο θέμα βρίσκεται σε επεξεργασία, ενώ το Λουξεμβούργο τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να σταθεί στο επίπεδο της μείωσης αλλά να επικεντρωθεί στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου, εκτιμώντας πάντως ότι η πρόταση για καθαρή μείωση κατά 90% φαίνεται ισορροπημένη και ότι διατηρεί τη συνοχή με τις επιστημονικές συστάσεις.