Τρομάζουν τα νούμερα που πρέπει να επενδύσουν οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στην Ευρώπη προκειμένου να ανακαινίσουν κτίρια, ώστε να καλύπτουν τις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκπομπές διοξειδίου (CO2) και για εξοικονόμηση ενέργειας. Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε η νέα οδηγία για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια με την αγορά real estate να προσπαθεί να εκτιμήσει τις επενδύσεις που θα χρειαστούν για τη σταδιακή εφαρμογή της, καθώς στο τέλος της δεκαετίας δεν θα μπορούν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν κτίρια με χαμηλές επιδόσεις στην εξοικονόμηση.

Σήμερα περίπου το 85% των κτιρίων στην ΕΕ έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2000 με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν. Εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων στην εξοικονόμηση είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας, ενώ τα ορυκτά καύσιμα καλύπτουν τα δύο τρίτα της θέρμανσης και ψύξης κτιρίων. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση των εκπομπών του κτιριακού τομέα της ΕΕ κατά 60% μέχρι το 2030. Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν πως μέχρι το 2033 οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να έχουν αναβαθμίσει το 25% των μεγαλύτερων κτιρίων της Ευρώπης με βάση την κατανάλωση ενέργειας και πως μέχρι το 2030 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών. Τον Απρίλιο του 2030 η ενεργειακή κατηγορία ενός κτιρίου πρέπει να είναι τουλάχιστον Β προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία.

Με αυτά και αυτά καλπάζει η ζήτηση για πράσινα κτίρια και, όπως φαίνεται και στην Ελλάδα, υπάρχει περιορισμένη προσφορά.