Όλο και αυξάνονται στην Ελλάδα οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ, των ισχυρών ξένων funds και των developers σε πράσινους χώρους γραφείων, καθώς οι περισσότερες από τις νέες αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στοχεύουν στα κριτήρια ESG και στη βιωσιμότητα. Την ώρα που εκτός από τη δημιουργία νέων κτιρίων οι εν λόγω φορείς επενδύουν και στην ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να ωφεληθούν τόσο οικονομικά όσο και λειτουργικά. Αυτό συμβαίνει. καθώς οι σύγχρονοι χώροι γραφείων και πιο ελκυστικοί εμπορικά είναι και μπορούν να τους αποφέρουν υψηλά έσοδα, καθώς το κόστος ενοικίασής τους σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά και τα 30 ευρώ το τ.μ.

Σήμερα, η πιο γνωστή πιστοποίηση για τα πράσινα κτίρια είναι το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) που δημιουργήθηκε από το American Green Building Council (USGBC). Μια άλλη σημαντική πιστοποίηση που κερδίζει έδαφος είναι η πιστοποίηση WELL, η οποία εστιάζει περισσότερο στο κοινωνικό χαρακτήρα που έχουν τα κριτήρια ESG, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει την ευημερία των χρηστών εντός του κτιρίου.

Επιπλέον, λόγω αυτής της παγκόσμιας τάσης για «πράσινα» κτίρια, νέοι όροι εμφανίζονται στη γλώσσα των ακινήτων. Συγκεκριμένα, ο όρος «Green premium» αναφέρεται σε ακίνητα με πράσινες προδιαγραφές που φτάνουν σε νέα ύψη όσον αφορά την τιμολόγηση των ενοικίων, ενώ ο όρος «Βrown discount» αναφέρεται σε ακίνητα που δεν περιλαμβάνουν πράσινες προδιαγραφές και έτσι δεν πετυχαίνουν υψηλές τιμές μίσθωσης, καθώς η ζήτηση για αυτού του είδους τα γραφεία μειώνεται συνεχώς.

Τα ακίνητα με τις καλύτερες πιστοποιήσεις βιωσιμότητας συνήθως έχουν χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και συνεπώς μειώνουν τη λειτουργικό τους κόστος για τους ενοικιαστές. Από την πλευρά του ιδιοκτήτη, αυτό παρέχει κίνητρο για να επενδύσει περισσότερο στα πράσινα κτίρια, χρεώνοντας έτσι υψηλότερες ενοίκια που αντικατοπτρίζουν την αξία των βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών εγκαταστάσεων.

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη βιωσιμότητα των ακινήτων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν θα επηρεάσει στο μέλλον μόνο τους ιδιοκτήτες και επενδυτές, αλλά θα οδηγήσει και σε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό εντός του στον κλάδο των κατασκευών και των ακινήτων. Η προσδοκία για περισσότερα βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και νέων προτύπων για τις κατασκευές και τη διαχείριση ακινήτων στην μέλλον.

Στην ελληνική αγορά μάλιστα μέχρι το τέλος του 2026 στο λεκανοπέδιο της Αττικής προβλέπεται να παραδοθούν τουλάχιστον 350.000 τ.μ. νέων πράσινων κτιρίων γραφείων, καθώς στα σκαριά βρίσκονται μεγάλα projects από τους ισχυρούς παίκτες του real estate.

Ένας από τους ισχυρότερους ιδιοκτήτες πράσινων γραφείων σήμερα είναι η Prodea Investments η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της με τέτοιου είδους ακίνητα. Συγκεκριμένα, η ΑΕΕΑΠ προχωρά την κατασκευή campus γραφείων στο ακίνητο που στέγαζε μέχρι πρότινος τα Αηδονάκια, ύστερα από το λουκέτο που μπήκε στο πιο γνωστό λούνα παρκ των βορείων προαστίων. Ακόμη, δρομολογεί μια ανάπτυξη ιδιόκτητης έκτασης που έχει αποκτήσει επί της Λ. Κηφισίας, σχεδόν επί του κόμβου της Αττικής Οδού. Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά», όπου θα επενδυθούν συνολικά 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη γραφειακών χώρων σημαντικό ρόλο παίζει και η Trastor, όπου σε εξέλιξη έχει και το νέο πράσινο κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου & Χειμάρας, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί και οι εκσκαφές.

Η Noval «τρέχει» σήμερα το «The Grid», ένα συγκρότημα «πράσινων» κτιρίων γραφείων που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι. Το έργο είναι προϊόν κοινοπραξίας (50%-50%) με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital και προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 62.000 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης (μαζί με το κόστος αγοράς της έκτασης), που θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά της η Dimand έχει και αυτή ένα ακόμη πράσινο project στο Μαρούσι που αφορά το οικόπεδο που βρίσκεται μπροστά από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΤΕΕ. Εκεί, θα υλοποιήσει επένδυση ύψους 43,5 εκατ. ευρώ που αφορά την ανάπτυξη ενός βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 12.000 τ.μ.