Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα, εντείνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, προκαλώντας κατά μέσο όρο 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες οικονομικές ζημίες ετησίως. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να προβλέψει το πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα και να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Google ανακοίνωσε ότι κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την πρόβλεψη πλημμυρών σε παγκόσμια κλίμακα με τη βοήθεια τεχνολογιών μηχανικής μάθησης. Σύμφωνα με την εταιρεία, κατάφερε να ενισχύσει την αξιοπιστία των «global nowcasts, κατά μέσο όρο, από μηδέν έως πέντε ημέρες». Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν σε θέση να προβλέψει πλημμύρες ακόμη και μια ολόκληρη εβδομάδα πριν από την εκδήλωσή τους.
Το μοντέλο αναπτύχθηκε από ερευνητές της Google, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάφεραν με επιτυχία να «βελτιώσουν την ικανότητα των προβλέψεων στην Αφρική ώστε να είναι παρόμοιες με αυτές που είναι διαθέσιμες σήμερα στην Ευρώπη». Επιπλέον, οι προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο είναι δωρεάν και διαθέσιμες στο κοινό.
Οι πλημμύρες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ιδιαίτερα σε μέρη με αραιά ή καθόλου δεδομένα. Σχεδόν το 90% των 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που είναι πολύ ευάλωτοι στις πλημμύρες ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου υπάρχουν λιγότεροι μετρητές πλημμυρών από ό, τι στις πλούσιες χώρες – και μερικές φορές καθόλου.
Στην πραγματικότητα, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί τώρα σε 80 χώρες, παρέχει πιο ακριβείς προβλέψεις για τις πλημμύρες των ποταμών από το προηγούμενο κυρίαρχο σύστημα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Nature.
Οι μοντελιστές της Google AI προσπάθησαν να προβλέψουν πλημμύρες – συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα καταστροφικών γεγονότων – στη λεκάνη απορροής ενός ποταμού χωρίς μετρητές. Μέσω μιας μεγάλης, συνεργατικής προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν πολλοί ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες στο παγκόσμιο σύστημα πρόγνωσης πλημμυρών της ΕΕ, γνωστό ως GloFAS, το οποίο είναι το τρέχον χρυσό πρότυπο, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο πρόβλεψης AI.
Το μοντέλο της Google χρησιμοποιεί ποικίλες, δημόσια διαθέσιμες πηγές δεδομένων, όπως μετεωρολογικές προβλέψεις, δορυφορικές εικόνες, τοπογραφία και τύπο εδάφους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί AI για να προβλέψει ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από μια πλημμύρα και πόσο βαθιά θα είναι τα νερά. Το μοντέλο δοκιμάστηκε και στη συνέχεια βελτιώθηκε με βάση την ανατροφοδότηση από 5.680 λεκάνες απορροής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν να προβλέψουν τις πλημμύρες πέντε ημέρες νωρίτερα σε λεκάνες απορροής ποταμών χωρίς μετρητές με την ίδια ακρίβεια που θα μπορούσε να κάνει το GloFAS.
Εφόσον οι προβλέψεις μπορούν να είναι αξιόπιστες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για έγκαιρη προειδοποίηση και εκκένωση για να σωθούν ζωές, αλλά και για να απελευθερωθεί στρατηγική χρηματοδότηση για να σωθούν ζωές και περιουσίες. Με την κλιματική αλλαγή να εντείνει τα πρότυπα βροχοπτώσεων, η ανάγκη βελτίωσης των προβλέψεων για τις πλημμύρες γίνεται όλο και πιο επείγουσα. Ο κίνδυνος πλημμύρας έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές αυτού του αιώνα. Η προσαρμογή των συστημάτων προειδοποίησης πλημμυρών στις αναπτυσσόμενες χώρες στα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών θα έσωζε 23.000 ζωές ετησίως, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.