Τη διανομή 25 εκατ. ευρώ από τα ετήσια έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) αποφάσισε το ΥΠΕΝ τροποποιώντας προηγούμενη απόφασή του για τη διανομή των εσόδων ρύπων.
Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτήσει τους σκοπούς, τη λειτουργία και τις δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη διευκόλυνση της προσαρμογής στις δυσμενείς επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων δράσεων που συμβάλλουν στη διαχείριση υδατικών πόρων και στην προστασία, αποκατάσταση και καλύτερη διαχείριση οικοσυστημάτων και εν γένει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων του 2024, που εκτιμώνται στα 1-1,2 δισ. ευρώ, τη μερίδα του λέοντος ή 45% παίρνει το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης, και το υπόλοιπο 55% μοιράζεται σε δέκα διαφορετικές δράσεις. Ξεχωρίζει το 17% που κατευθύνεται στη βιομηχανία, (ήταν 11% πέρσι αλλά από έσοδα ρύπων 1,5 δισ. ευρώ), το 14,61% στον ΕΛΑΠΕ, τον ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, το 11,8% στο Πράσινο Ταμείο για να χρηματοδοτήσει τόσο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές αλλά και το πρόγραμμα «Παραγωγικό Δάσος», για τη βέλτιστη διαχείριση της βιομάζας που είναι συγκεντρωμένη στα δασικά οικοσυστήματα, στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, 2,55% των εσόδων ή 25 εκ. περίπου θα κατευθυνθεί στην ΕΔΕΥΕΠ για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες για τις έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό.
Κανονιστικό πλαίσιο για τα όρια υποθαλάσσιου θορύβου κατά τις σεισμικές έρευνες
Επίσης το ΥΠΕΝ πρόκειται να θεσπίσει ειδικό κανονιστικό πλαίσιο που θα ορίζει τα επιτρεπόμενα όρια του υποθαλάσσιου θορύβου αναφορικά με την ανάπτυξη / αδειοδότηση εγκαταστάσεων υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. αιολικά / φωτοβολταϊκά πάρκα κ.λπ.), καθώς και των διαδικασιών και των καθεστώτων ελέγχου τους.
Αυτό προβλέπει η 1η επικαιροποίηση προγράμματος μέτρων για την επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στα θαλάσσια ύδατα, που υπογράφει ο υπουργός Ενέργειας.
Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου και για τα επιτρεπόμενα όρια και μέτρα μετριασμού για την προστασία αντιπροσωπευτικών θαλάσσιων ειδών κατά την παραγωγή υποθαλάσσιου θορύβου από κάθε είδους ανθρωπογενούς δραστηριότητας που περιλαμβάνει, μεταξύ των οποίων και γεωφυσικές έρευνες στα πλαίσια εργασιών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν μέτρα μετριασμού των επιπέδων υποθαλάσσιου θορύβου που παράγονται κατά τη διαδικασία γεωφυσικών ερευνών για υδρογονάνθρακες (σεισμικών ερευνών) και σχετικά μέτρα προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών. Τα υπάρχοντα μέτρα ακολουθούν τις οδηγίες της ACCOBAMS (Αgreement on the Conservation of Cetaceans of the Black Sea, Mediterranean Sea and contiguous Atlantic area – Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Παρακείμενης Ζώνης του Ατλαντικού) για ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού και όχλησης των θαλάσσιων θηλαστικών από σεισμικές έρευνες και τις οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ανθρωπογενούς θορύβου σε κητώδη.
Στόχος του προγράμματος μέτρων είναι ο έλεγχος των επιπέδων παλμικού θορύβου και των επιπέδων συνεχούς θορύβου χαμηλών συχνοτήτων, ώστε να μην επηρεάζουν δυσμενώς το θαλάσσιο περιβάλλον, στο πλαίσιο της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Προβλέπεται η δημιουργία, συντήρηση και ανανέωση Εθνικού Αρχείου Παλμικού Θορύβου (EL-INR, Hellenic Impulsive Noise Registry) για την καταγραφή ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που παράγουν υποθαλάσσιο παλμικό θόρυβο.
Το πρόγραμμα προβλέπει και τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ.λπ. με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προς αποφυγή ή ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τις στρατιωτικές δραστηριότητες (κυρίως η εκπομπή παλμικού θορύβου από sonars κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και η καταστροφή ανευρεθέντων μη διαρραγέντων εκρηκτικών υλών/πυρομαχικών) σε αντιπροσωπευτικά θαλάσσια είδη.