Ο κόσμος χάνει τη μάχη ενάντια στα ηλεκτρονικά απόβλητα, δήλωσε την Τετάρτη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, μετά από έκθεση που διαπίστωσε ότι 62 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι κινητών τηλεφώνων και συσκευών πετάχτηκαν στον πλανήτη μέσα σε μόλις ένα χρόνο – και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030, αναφέρει το Reuters.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούνται από κάθε απορριπτόμενο αντικείμενο που περιέχει ηλεκτρικό βύσμα ή μπαταρία. Μπορεί να περιέχουν τοξικά πρόσθετα και επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, και αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία.
«Αυτά τα αγαθά συχνά δεν επισκευάζονται εύκολα. Μετατρέπονται εύκολα σε απόβλητα και ως εκ τούτου η παγκόσμια παραγωγή αποβλήτων αυξάνεται», δήλωσε ο Kees Baldé, ανώτερος επιστημονικός εμπειρογνώμονας για το πρόγραμμα βιώσιμων κύκλων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNITAR).
«Η αύξηση του βουνού των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι ταχύτερη από την αύξηση των προσπαθειών ανακύκλωσης αυτών των ηλεκτρονικών αποβλήτων … Απλώς χάνουμε τη μάχη».
Το 2022, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως ανήλθε σε 62 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένη κατά 82% από το 2010. Η παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται κατά 2,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 82 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι το 2030.
Οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν συμβάλει στα ηλεκτρονικά απόβλητα
«Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ηλεκτρονικών αποβλήτων δεν τυγχάνει καλής διαχείρισης», δήλωσε ο Baldé. «Μπορεί να καταλήξουν στις χωματερές, όπως μικρότερα αντικείμενα, όπως το κινητό σας τηλέφωνο ή η οδοντόβουρτσα σας, τα οποία οι άνθρωποι απλώς πετούν στα υπόλοιπα απορρίμματα».
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αποδίδουν την αύξηση αυτή σε παράγοντες όπως η υψηλότερη κατανάλωση, η έλλειψη επιλογών επισκευής, ο μικρότερος κύκλος ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών και η ανεπαρκής υποδομή για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Ο Baldé σημείωσε ότι ακόμη και αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, έχουν συμβάλει στα ηλεκτρονικά απόβλητα. Το 2022, περίπου 600.000 μετρικοί τόνοι φωτοβολταϊκών πάνελ εκτιμάται ότι έχουν απορριφθεί, δήλωσε ο Baldé.
«Οι κατασκευαστές έχουν ευθύνες όσον αφορά την τυποποίηση και τη διασφάλιση ότι δεν θα υποτιμήσουν τον καταναλωτή, οπότε το προϊόν που παράγουν δεν θα πρέπει να έχει σύντομο κύκλο ζωής», δήλωσε ο Cosmas Luckyson Zavazava, διευθυντής του Γραφείου Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), ενός οργανισμού του ΟΗΕ.