Η περασμένη χρονιά – η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ – κατέρριψε μια σειρά από κλιματικά ρεκόρ και έδωσε νέο νόημα στη φράση «εκτός ορίων», δήλωσε την Τρίτη η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της υπέρβασης ενός βασικού ορίου αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με το cnbc.

Στην ετήσια έκθεση «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος», οι ερευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) περιέγραψαν πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023 προκάλεσαν καταστροφές σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσαν οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο WMO δήλωσε ότι σπάστηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις καταρρίφθηκαν ρεκόρ για δείκτες όπως τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, η θερμότητα και η οξίνιση των ωκεανών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η κάλυψη των πάγων της Ανταρκτικής Θάλασσας και η υποχώρηση των παγετώνων.

Επιβεβαίωσε το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και δήλωσε ότι η περίοδος από το 2014 έως το 2023 αντανακλά επίσης την θερμότερη δεκαετή περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2023 διαμορφώθηκε στους 1,45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσαν οι ερευνητές, οριακά κάτω από το βασικό όριο θέρμανσης του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Το επίπεδο του 1,5 βαθμού Κελσίου αναγνωρίζεται ευρέως ως δείκτης του πότε οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο επιβλαβείς για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, όπως περιγράφεται στη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού.

Οι ακραίες θερμοκρασίες τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση, η κύρια αιτία της οποίας είναι η καύση ορυκτών καυσίμων.

«Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά – αν και προσωρινά προς το παρόν – στο κατώτερο όριο του 1,5° C της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε σε δήλωσή της η γενική γραμματέας του WMO Celeste Saulo.

«Η κοινότητα του WMO κρούει τον κόκκινο συναγερμό στον κόσμο», ανέφερε η ίδια.

Η έκθεση έρχεται λίγο αφότου η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι ο κόσμος ξεπέρασε για πρώτη φορά τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε ένα ολόκληρο έτος.

Ωστόσο, τα ευρήματα του κλιματικού παρατηρητή της ΕΕ, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, δεν συνιστούν ρήξη με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η συμφωνία για το κλίμα αποσκοπεί στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα» μακροπρόθεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα ενισχύσει την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων, μαζί με άνιση και μη βιώσιμη χρήση ενέργειας και γης.

Η έκθεση του WMO αναφέρει ότι σε μια μέση ημέρα το 2023, σχεδόν το ένα τρίτο των ωκεανών του κόσμου θα καταλαμβάνεται από θαλάσσιο καύσωνα, βλάπτοντας ζωτικά οικοσυστήματα και συστήματα διατροφής.

Αχτίδα ελπίδας η παραγωγή από ΑΠΕ

Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές περιγράφηκε ως μια «αχτίδα ελπίδας».

Ο WMO δήλωσε ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είχε εκτοξευθεί στο προσκήνιο της δράσης για το κλίμα το 2023, αναφέροντας τις δυνατότητές της να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα.

Πράγματι, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι προσθήκες ανανεώσιμης δυναμικότητας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% το 2023 σε συνολικά 510 γιγαβάτ. Ο οργανισμός δήλωσε ότι πρόκειται για τον υψηλότερο παρατηρούμενο ρυθμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.