Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν είναι μόνο κρίσιμες για τον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση. Είναι κρίσιμες, διότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κατά κόρον άφθονη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα χρόνια, ενόψει μίας νέας (όχι τόσο άγνωστης) κρίσης. Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης στο ετήσιο συνέδριο για την «Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας» υποβόσκει ο κίνδυνος έλλειψης νερού, ένα θέμα που δεν ακουμπά μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

«Στην ανατολική Ελλάδα και τα νησιά θα χρειαστούμε μελλοντικά πολύ περισσότερη ενέργεια για αφαλάτωση». Το «φλέγον» ζήτημα της λειψυδρίας φαίνεται πως έχει ήδη έρθει. 

Όλη αυτή η στρατηγική είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και έχει να κάνει με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. «Η έλλειψη νερού θα είναι μία εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων και το ερώτημα είναι πώς Ελλάδα και Ευρώπη θα συνδυάσουν τους στρατηγικούς στόχους της μετάβασης με τις αδήριτες ανάγκες για προσαρμογή».

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει την έλλειψη νερού ως ένα ζήτημα που απειλεί σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής: τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τις υποδομές, τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη υγεία. Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, οι κυβερνήσεις προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές ελλείψεις, τη στιγμή που έχουν να διαχειριστούν τις εντάσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη ζήτηση για το νερό.