Οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου από ορυκτά καύσιμα διατηρήθηκαν κοντά σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ πέρυσι, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην ετήσια έκθεσή του για την παρακολούθηση του μεθανίου, ανανεώνοντας τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τις εκπομπές του καταστροφικού αερίου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ενώ η ανάλυση ανέδειξε την πρόοδο σε ορισμένα σημεία, συνολικά υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και οι κυβερνήσεις δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους για μείωση των εκπομπών μεθανίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου κατά 75% έως το 2030, δήλωσε ο ΙΕΑ, προκειμένου να είναι σε ρυθμό για καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Οι σωρευτικές εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα παρέμειναν κοντά στο ρεκόρ του 2019, αν και η παραγωγή ορυκτών καυσίμων είναι υψηλότερη. Η έκθεση τόνισε πώς οι εκπομπές μεθανίου από τις δραστηριότητες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να περιοριστούν μέσω αλλαγών στη συμπεριφορά των φορέων εκμετάλλευσης, αναβαθμίσεων του εξοπλισμού και της τεχνολογίας δέσμευσης. Οι παρεμβάσεις αυτές θα απαιτούσαν επενδύσεις ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ή περίπου το 5% των εσόδων του κλάδου το 2023.
«Αν δεν μπορέσουμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο στη μείωση του μεθανίου, θα είναι αδύνατο να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό», δήλωσε ο Christophe McGlade, επικεφαλής της μονάδας ενεργειακού εφοδιασμού του ΙΕΑ και κύριος συντάκτης της έκθεσης. «Παρόλο που οι εκπομπές εξακολουθούν να είναι υψηλές, κατά την άποψή μας το 2024 θα είναι μια στιγμή καμπής για τη δράση και τη διαφάνεια».
Η δυναμική για τον περιορισμό του μεθανίου αυξάνεται και οι σχετικές δεσμεύσεις έχουν αυξηθεί, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε σημαντικές περικοπές. Η Exxon Mobil Corp. και η Aramco της Σαουδικής Αραβίας, οι μεγαλύτερες ιδιωτικές και κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, ηγήθηκαν της δέσμευσης 50 παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 να μειώσουν τις εκπομπές από τις δραστηριότητές τους και να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου σχεδόν στο μηδέν έως το 2030, αν και δεν συμφώνησαν να μειώσουν καθόλου την παραγωγή.
Οι μεγάλες εκλύσεις μεθανίου αυξήθηκαν κατά 50% το 2023
Οι φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα δεν είχαν ποτέ περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία ή κίνητρα για να βοηθήσουν στον περιορισμό των εκπομπών τους, δήλωσε ο McGlade, αναφέροντας το έργο του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών και τις αυξανόμενες ευκαιρίες για γρήγορη εξάλειψη των διαρροών. Οι μεγάλες εκλύσεις μεθανίου – το είδος που συνήθως συνδέεται με μεγάλες διαρροές – αυξήθηκαν κατά 50% πέρυσι, «μια ανησυχητική τάση», σύμφωνα με την έκθεση του IEA.
«Πολύ συχνά, μόλις εντοπιστεί μια διαρροή, μόλις μάθουμε ότι συμβαίνει, μπορεί να σταματήσει πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα», είπε. «Μερικές φορές κάποιος έχει αφήσει ανοιχτό ένα μάνταλο σε μια δεξαμενή, μερικές φορές είναι μια φωτοβολίδα που έχει σβήσει και μόλις αντιληφθούν ότι αυτό συμβαίνει μπορούν να το σταματήσουν».
Ωστόσο, ο αντίκτυπος του συστήματος ειδοποίησης του IMEO έχει περιοριστεί εν μέρει επειδή ορισμένες χώρες και φορείς εκμετάλλευσης δεν παρέχουν στοιχεία σχετικά με τις τοποθεσίες και τους τύπους των περιουσιακών στοιχείων ορυκτών καυσίμων, καθιστώντας δύσκολο για τους επιστήμονες να αποδώσουν τις εκπομπές ή να γνωρίζουν με ποιον να επικοινωνήσουν.
Δεν είναι εύκολο να σταματήσουν όλες οι εκπομπές και ορισμένες από τις εκπομπές που παρατηρούνται από τους δορυφόρους είναι προγραμματισμένες ή προέρχονται από γνωστά hotspots, όπου οι φορείς εκμετάλλευσης δεν φαίνεται να μπορούν ή να μην επιθυμούν να μειώσουν τις εκπομπές τους. Ο IEA εκτιμά ότι τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν 120 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεθανίου πέρυσι και ότι οι μεγάλες διαρροές συνέβαλαν σε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας απελευθέρωσης από μια έκρηξη σε πηγάδι φυσικού αερίου στο Καζακστάν, η οποία χρειάστηκε περισσότερες από 200 ημέρες για να κατασταλεί από τον φορέα εκμετάλλευσης.