Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποβεί μοιραία για την Ευρώπη. Αυτό είναι το ωμό μήνυμα που στέλνουν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA) για τους κλιματικούς κινδύνους βρίθει από διαπιστώσεις και αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απροετοίμαστη απέναντι σε αυτή την κρίση, ακόμα και αν η παγκόσμια θερμοκρασία της Γης διατηρηθεί στο όριο του 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από τους καύσωνες και οι οικονομικές απώλειες μόνο από τις παράκτιες πλημμύρες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, αναφέρει η έκθεση. Ο κυκεώνας της κλιματικής κρίσης θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο κυρίως στη Νότια Ευρώπη, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις κλιματικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην ακραία ζέστη και την ξηρασία. Και όλα αυτά την ώρα που η λειψυδρία ανάγεται σε έναν νέο εφιάλτη για το μπλοκ.

Η Νότια Ευρώπη πλήττεται περισσότερο

Η ηπειρωτική περιοχή που είναι πιο ευάλωτη στις κλιματικές επιπτώσεις -ιδιαίτερα στην ακραία ζέστη και την ξηρασία- είναι η Νότια Ευρώπη. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν ήδη «κρίσιμο» κίνδυνο αποτυχίας των καλλιεργειών ή κακής συγκομιδής και «σημαντικές» απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας, προειδοποιεί η έκθεση.

Η ανθρώπινη υγεία κινδυνεύει περισσότερο στο νότο – και όχι μόνο λόγω της ίδιας της ζέστης. Ο καπνός από τις συχνές πυρκαγιές αποτελεί «σημαντική απειλή για την υγεία» και τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες αποκαλούν πλέον την περιοχή σπίτι τους. «Η νότια Ευρώπη είναι πλέον αρκετά ζεστή ώστε τα κουνούπια να μεταδίδουν πρώην τροπικές ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός», γράφουν οι ερευνητές.

Πολλές από τις νότιες περιοχές της Ευρώπης διαθέτουν επίσης υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και μετανάστευσης, ένας παράγοντας που καθιστά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πιο δύσκολη. Η ακραία ζέστη γίνεται όλο και πιο συχνή, εκθέτοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη θερμική καταπόνηση, ιδίως στη νότια και δυτική Ευρώπη. Το θερμό ρεκόρ καλοκαίρι του 2022 έχει συνδεθεί με 60.000 έως 70.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη, παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε σχέδια δράσης για τη θερμότητα-υγεία. Πιο ζεστό θερμοκρασίες διευκολύνουν επίσης τη μετακίνηση προς βορρά των φορέων των ασθενειών και των εξάπλωση σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Η νότια Ευρώπη είναι πλέον αρκετά ζεστή ώστε τα κουνούπια να μεταδίδουν πρώην τροπικές ασθένειες.

Η κλιματική πολιτική

Η προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για δεκαετίες, πολύ πέρα από τα όρια του εκλογικού κύκλου της Ευρώπης. Η έκθεση του EEA δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η ανάγκη για δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια – από τους νομοθέτες που θα εκλεγούν και τους αξιωματούχους που θα διοριστούν μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην ΕΕ – θα καθορίσουν τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 36 κλιματικούς κινδύνους σε πέντε θεματικούς τομείς – οικοσυστήματα, τρόφιμα, υγεία, υποδομές, οικονομία και χρηματοοικονομικά – διαπιστώνοντας ότι 21 από αυτούς χρειάζονται μεγαλύτερη προετοιμασία. Οκτώ κατηγοριοποιήθηκαν ως ιδιαίτερα πιεστικοί. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από ένα σύνολο συστάσεων πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θα εκφράσει την αντίδρασή της στο έγγραφο την Τρίτη. Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδε το POLITICO την περασμένη εβδομάδα, η επιστολή παροτρύνει κυρίως τις πρωτεύουσες της ΕΕ να δράσουν και περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, προσφέρει μια δυσοίωνη προειδοποίηση ότι η λειψυδρία θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις εντός της Ευρώπης. Η Επιτροπή προσδιορίζει την έλλειψη νερού ως ένα ζήτημα που απειλεί σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής: τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε και τις υποδομές που τροφοδοτούν και μεταφέρουν την κοινωνία, για να μην αναφέρουμε τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη υγεία.

Η δύναμη της αποκατάστασης της φύσης

Η ανάγκη για δράση είναι πιο έντονη στα φυσικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Οι παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές αντιμετωπίζουν ήδη «κρίσιμες» απειλές, προειδοποιεί η αξιολόγηση, καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις μη βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης και τη βιομηχανική ρύπανση. Τα υγιή οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα δεν πρέπει να ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων μετατρέπεται γρήγορα σε απειλή για την ανθρώπινη υγεία, την παροχή νερού και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ευτυχώς, η ΕΕ έχει ήδη πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για την αποκατάσταση των φυσικών περιοχών, οπότε η έκθεση παροτρύνει κυρίως τις Βρυξέλλες και τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν τους υφιστάμενους ή επερχόμενους νόμους – συγκεκριμένα τον πολυσυζητημένο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Ο νόμος, ο οποίος αποσκοπεί στην αποκατάσταση του 20% της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της ΕΕ έως το 2030, αντιμετωπίζει μια δύσκολη τελική ψηφοφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αφού πέρασε οριακά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κανόνες είχαν προκαλέσει την οργή των συντηρητικών κομμάτων που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τους αγρότες από αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ πρέπει να στραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και να πατάξει τη γεωργική ρύπανση.

Διατροφική στροφή

Η επόμενη Επιτροπή δεν μπορεί να συνεχίσει να χειρίζεται τους διαμαρτυρόμενους αγρότες με το γάντι. «Η πολιτική και η διακυβέρνηση της ΕΕ έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο» για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή τροφίμων, γράφουν οι ερευνητές, προσθέτοντας: «Η μείωση της ρύπανσης από γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία των οικοσυστημάτων της Ευρώπης στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής».

Η γεωργία γενικά θα πρέπει να προσαρμοστεί στις θερμότερες θερμοκρασίες και στις πιο ακανόνιστες βροχοπτώσεις για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. «Η φυτική παραγωγή αντιμετωπίζει ήδη σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους στο σύνολο της Ευρώπης», αναφέρει το έγγραφο, τονίζοντας το ενδεχόμενο ελλείψεων και αύξησης των τιμών των τροφίμων. Σε γενικές γραμμές, η ήπειρος «αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο ξηρασιών που εκτείνονται σε μεγάλες περιοχές και διαρκούν αρκετά χρόνια». Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, την παραγωγή τροφίμων και τη μεταποίηση, για να μην αναφέρουμε την παροχή ενέργειας και νερού και τα οικοσυστήματα. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία εν μέρει στρεφόμενοι προς πιο φυτικές δίαιτες. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) του μπλοκ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να δοθούν κίνητρα για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και για τη μετάβαση σε πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ή λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, προσθέτουν.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών

Με τις θάλασσες να ανεβαίνουν μόνο μερικά χιλιοστά το χρόνο, η προστασία των ακτών της Ευρώπης μπορεί να μη φαίνεται επείγον πρόβλημα – και η έκθεση αναγνωρίζει ότι δεν υπήρξαν πρόσφατα μαζικά καταστροφικά γεγονότα παράκτιων πλημμυρών. «Ωστόσο, ο επιταχυνόμενος ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας και η εκθετική αύξηση των συνακόλουθων κινδύνων πλημμύρας απαιτούν περισσότερη απαιτεί προσοχή», προειδοποιούν οι ερευνητές. Οι παράκτιες πλημμύρες και τα κύματα καταιγίδων θα γίνουν πιο συχνά και πιο σοβαρά «με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στον πληθυσμό, τις υποδομές και τις οικονομικές δραστηριότητες της Ευρώπης», συμπληρώνουν.

Ένα υψηλό επίπεδο υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσιες οικονομικές ζημιές που σχετίζονται με πλημμύρες μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την αξιολόγηση. Ειδικότερα, οι παράκτιες κοινότητες – στις οποίες περιλαμβάνονται μεγάλες πόλεις της ΕΕ, όπως το Άμστερνταμ – αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο διείσδυσης αλμυρού νερού, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα λειψυδρίας της Ευρώπης. Και πολλές από τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ – όπως η γαλλική Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό ή οι Αζόρες της Πορτογαλίας – είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.