Ρυθμιστικές και νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες, καλείται να αναλάβει η Πολιτεία για να προωθηθούν οι στοχευμένες δράσεις που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας των πόλεων το 2030, είπε χθες ο Αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ κ. Δημήτρης Φούρλαρης, στην ομιλία του στην Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Ο κ. Φούρλαρης αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα Κλιματικά Σύμφωνα που περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις για τις κλιματικές πολιτικές των Δήμων οι οποίοι έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων.

Τόνισε ότι απαιτούνται συνεκτικές και διαρκείς προσπάθειες από όλους του φορείς Υπουργεία, Δήμους, Περιφέρεια και επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί συντονισμένες δράσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις κυρίως στον τομέα της ενέργειας, στις οποίες συγκαταλέγονται εξοικονόμηση ενέργειας, αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομήσεις και δράσεις για την αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και υδάτων.

Σημείωσε, τέλος, ότι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί συνεργασία της πολιτείας (Υπουργεία, Περιφέρεια, Αρχές), των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Σημείωσε επίσης ότι η μείωση εκπομπών απαιτεί την αντιμετώπιση υφιστάμενων πηγών ρύπανσης και για να γίνει αυτό απαιτούνται δράσεις για την αποκατάσταση των ρυπασμένων εδαφών και υδάτων, για την επέκταση των πράσινων χώρων, αλλά και κυρίως για την ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών. Ο κ. Φούρλαρης τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και της ενεργούς συμμετοχής τους στις δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πράσινες πόλεις

Επίσης ο κ. Φούρλαρης αναφέρθηκε στις 6 ελληνικές πόλεις που οδηγούν την προσπάθεια για κλιματική ουδετερότητα και έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 πράσινες πόλεις της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές πόλεις είναι οι Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη Τρίκαλα.

Οι πόλεις αυτές έχουν διαμορφώσει τα κλιματικά του σχέδια και τρεις από αυτές Καλαμάτα, Ιωάννινα και Κοζάνη τα έχουν υποβάλει προς αξιολόγηση στον ευρωπαϊκό φορέα. Στις 21/3/2024 θα αποφασιστεί αν θα λάβουν Mission Label πιστοποίηση που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση.