Η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων καθώς και ανθρακικής ουδετερότητας της τάξεως των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2040, για να πετύχει τους στόχους που τίθενται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, σημειώνει σε ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει ο κ. Αϊβαλιώτης, οι πιθανές απαιτήσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως ήταν το φαινόμενο Daniel, κινδυνεύουν να «στραγγίσουν» τα αναγκαία κονδύλια για την πράσινη μετάβαση.
Στην ανάρτηση του, ο κ. Αϊβαλιώτης αναφέρεται στην πρωτοβουλια της Γαλλίας να συγκαλέσει το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για την συμμετοχή του κατασκευαστικού τομέα στους στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Ο τομέας των κτιρίων συμμετέχει με ποσοστό 40% στις παγκόσμιες συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στο Φόρουμ συμμετείχαν 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Υπεγράφη η «Διακήρυξη του Σαγιό», από το όνομα του κτιρίου στο Τροκαντερο, που βλέπει μπροστά του την πιο εμβληματική θέα του Πύργου του Άιφελ. Συμβολικά, στο ίδιο κτίριο έχει υπογραφεί η Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, το 1948.
Η Διακήρυξη του Σαγιό εκφράζει τη δέσμευση των χωρών να προχωρήσουν στο δρόμο για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κατασκευαστικό τομέα μέχρι το 2050. Ο κ. Αϊβαλιώτης εξέφρασε την ελληνική υποστηριξη μαζί με την επισήμανση των προκλήσεων που υπάρχουν σε αυτό το δρόμο.
Σημειώνεται ότι στο Φόρουμ συμμετέχουν πολλες δυτικές χώρες, όπως επίσης η Κίνα, η Βραζιλία, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία.