Η κοινοπραξία της Hexicons, Freja Offshore, και η νορβηγική εταιρεία Subfarm ξεκινούν συνεργασία για τη δημιουργία ιχθυοτροφείων στο σουηδικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο Mareld. Ένα νέο αναπτυξιακό έργο θα εξετάσει προσεκτικότερα τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνδυαστούν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η αλιεία.

Η Freja Offshore έχει υποβάλει αίτηση για την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Mareld, 40 χιλιόμετρα από τις ακτές δυτικά του Lysekil στη Σουηδία. Τώρα ξεκινάει ένα αναπτυξιακό έργο με τη νορβηγική εταιρεία Subfarm για τη δημιουργία ιχθυοκαλλιεργειών εντός της περιοχής του αιολικού πάρκου. Στη συνεργασία συμμετέχουν επίσης ο δήμος Lysekil, το ερευνητικό ινστιτούτο DHI και το νορβηγικό βιομηχανικό σύμπλεγμα Blue Maritime Cluster.

Η περιοχή Västra Götaland πρέπει να τριπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει βασικό ρόλο. Ταυτόχρονα, η αιολική ενέργεια πρέπει να είναι σε θέση να συνυπάρξει με άλλα σημαντικά συμφέροντα, όχι λιγότερο από την αλιευτική βιομηχανία και την παραγωγή τροφίμων με βάση τη θάλασσα. Ως εκ τούτου, η Freja Offshore θέλει τώρα να αναπτύξει τη δυνατότητα λειτουργίας βιώσιμων ιχθυοτροφείων σε συνδυασμό με το αιολικό πάρκο Mareld.

«Τα θαλασσινά και η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι δύο βιομηχανίες που η Σουηδία θα χρειαστεί περισσότερο στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε αυτά τα δύο κομμάτια» λέει ο Μάγκνους Χάλμαν, διευθύνων σύμβουλος της Freja Offshore.

« Η βιωσιμότητα αποτελεί κοινή συνισταμένη σε ό,τι κάνουμε. Εργαζόμαστε με μια τεχνολογία που ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θέτει την ευημερία των ψαριών στο επίκεντρο. Με τη συνεγκατάσταση με την αιολική ενέργεια, μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το οικολογικό αποτύπωμα, επειδή μεγάλο μέρος της υποδομής είναι ήδη εγκατεστημένο», λέει ο Καρλ Κ. Στρόμσεμ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Subfarm.