Έως το καλοκαίρι θα έχουν ξεκινήσει και επίσημα οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Vouliagmenis Mall και του Riviera Galleria, των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027. Με τη Lamda Development να στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εμπορικών κέντρων που θα είναι βιώσιμα, καθώς πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιούνται εμπορικές αναπτύξεις που στοχεύουν να έχουν πιστοποίηση LEED Gold.

Στη σκιά της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης περιβαλλοντικής συνείδησης, τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα που σήμερα παράγουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έρχονται αντιμέτωπα με μια νέα πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης στρέφονται σε πράσινες λύσεις, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να ελαχιστοποιήσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ήδη, τα νέα εμπορικά κέντρα που χτίζονται όπως αυτά της Lamda Development στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, στοχεύουν να είναι ενεργειακά αποδοτικά. Για να το πετύχουν αυτό προχωρούν στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υιοθέτηση έξυπνων συστημάτων φωτισμού όπως είναι οι λαμπτήρες LED. Οι εν λόγω λαμπτήρες ή αλλιώς Δίοδοι Εκπομπής Φωτός (Light Emitting Diodes), είναι μια εναλλακτική λύση φωτισμού, που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε φως, χωρίς να παράγουν θερμότητα.

Ένα ακόμη βήμα προς την πράσινη μετάβασή τους είναι η  τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών – φωτοβολταϊκών στην οροφή των εμπορικών κέντρων, ώστε να μπορεί να παραχθεί ηλιακή ενέργεια αλλά και να μειωθεί η ανάγκη για ψύξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παράλληλα, απαιτείται και η χρήση οικοδομικών υλικών με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Επίσης, απαραίτητες πρακτικές είναι  και η εξοικονόμηση νερού μέσω συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων, και η χρήση φυτών με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό.

Σημαντικές προσθήκες στα εμπορικά αποτελούν και η ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως ποδήλατα και μέσα μαζικής μεταφοράς, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και η δημιουργία φιλικών προς τους πεζούς χώρων. Επίσης, οι  αξιόπιστοι τρόποι διαχείρισης απορριμμάτων και επιλογές ανακύκλωσης είναι απαραίτητοι, ενώ αναγκαία είναι και η κατάργηση της πλαστικής σακούλας η οποία για χρόνια αποτελούσε σημαντική πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος και η αντικατάστασή τους με χάρτινες.

Τέλος, καθοριστική σημασία έχει και  από πού προέρχονται τα προϊόντα των καταστημάτων στα εμπορικά. Ορισμένα καταστήματα δημιουργούν τα δικά τους προϊόντα, ενώ άλλα, όπως τα καταστήματα λιανικής, λαμβάνουν προϊόντα που τους αποστέλλονται. Κάθε διαδικασία έχει σημασία, και ο τρόπος με τον οποίο τα καταστήματα διαχειρίζονται την παραγωγή και τη διανομή λέει πολλά για ένα brand και τη συμμετοχή του στο περιβάλλον. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για πιο πράσινες πρακτικές, οπότε η επίτευξη αποτελεσμάτων σε αυτόν τον τομέα θα βελτιώσει τη συμμετοχή και στις πωλήσεις.

Στην Ελλάδα, το The Mall Athens το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο υφιστάμενο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο προς την υιοθέτηση “πράσινων” πρακτικών. Αυτό συμβαίνει καθώς  έχει ενεργειακή αναβάθμιση με φωτισμό LED, συστήματα εξοικονόμησης νερού και αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων κλιματισμού. Διαθέτει χώρους πρασίνου στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, με στόχο την αύξηση της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Συνεργάζεται ακόμη με οργανισμούς ανακύκλωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο, υστερεί σε σύγκριση με άλλα “πράσινα” εμπορικά κέντρα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων, όπως η χρήση φωτοβολταϊκών, η συλλογή όμβριων υδάτων, η δημιουργία πράσινων δωμάτων.

Το Golden Hall επίσης της Lamda Development,  όντας ένα νεότερο εμπορικό κέντρο σε σχέση με το The Mall Athens, έχει ενσωματώσει βιώσιμες πρακτικές από τον αρχικό σχεδιασμό και την κατασκευή του. Συγκεκριμένα, διαθέτει πλήθος πράσινων χαρακτηριστικών, όπως σύστημα φωτοβολταϊκών για παραγωγή ενέργειας, σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων για άρδευση και χρήση σε WC, φωτισμό LED υψηλής απόδοσης. Ακόμη, έχει σύστημα έξυπνης διαχείρισης του κτιρίου για εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, διαθέτει πράσινες στέγες με φυτά για βελτίωση του μικροκλίματος και  χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.