Τρία ήταν τα θέματα που ανέδειξε η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα αφορούσε στα μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ τον επόμενο χειμώνα και τη σύσταση του Συμβουλίου για συνέχιση των συντονισμένων μέτρων μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου. Η κα Σδούκου υποστήριξε την πρόταση για συνέχιση του μέτρου -σε εθελοντική βάση- υπογραμμίζοντας ότι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου δεν πρέπει να αποτελεί διακριτό στόχο και να εντάσσεται στο κάδρο της οικονομικής ανάπτυξης. «Κορυφαίες προτεραιότητες πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα και η επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την απανθρακοποίηση», σημείωσε σε ανάρτησή της.

Δεύτερο θέμα, ήταν η χρήση των ευέλικτων πόρων -όπως η αποθήκευση και η απόκριση στη ζήτηση- ως στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Η υφυπουργός ανέφερε ότι η ευελιξία είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συστημάτων και γι’ αυτό έχει καταλάβει κεντρικό ρόλο στον εθνικό ενεργειακό μας σχεδιασμό. Επίσης, ανέδειξε την ανάγκη θέσπισης μηχανισμών αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος με όρους αγοράς που να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι, ώστε να ενθαρρυνθούν οι σχετικές επενδύσεις.

Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, αναπτύχθηκε συζήτηση για την κατάσταση του τομέα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων του κλάδου.

«Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας φωτοβολταϊκών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η πράσινη μετάβαση από ενδεχόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας των τεχνολογιών ΑΠΕ στα μέρη που παράγονται από χώρες εκτός ΕΕ», σημείωσε.