Η UEFA περιορίζει τον αντίκτυπο του Euro 2024 στο κλίμα, σε μια προσπάθεια να καταστήσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου πιο βιώσιμο. Γι’ αυτό το σκοπό χρηματοδοτεί επιδοτούμενες σιδηροδρομικές μετακινήσεις για τους φιλάθλους, καθώς και πρωτοβουλίες για να γίνει πιο πράσινη η ποδοσφαιρική σκηνή της Γερμανίας, σύμφωνα με το CLEW (Cleanenergywire.org).

Το ποδόσφαιρο είναι ένας κλάδος που επιβαρύνεται με άνθρακα. Τα ενεργοβόρα γήπεδα φωτίζονται, θερμαίνονται και ψύχονται και ο χλοοτάπητας διατηρείται σε ετοιμότητα με τεράστιες ποσότητες νερού. Ορδές φιλάθλων ταξιδεύουν για να χειροκροτήσουν τις ομάδες τους, χρησιμοποιώντας οχήματα που εκπέμπουν ρύπους, και μετά υπάρχουν τα εμπορεύματα και η τροφοδοσία.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα διεθνή πρωταθλήματα διάρκειας μερικών εβδομάδων, τα οποία προκαλούν τόσο μεγάλη επιβάρυνση στον παγκόσμιο προϋπολογισμό άνθρακα όσο προκαλεί μια μικρή χώρα όπως τα Μπαρμπάντος σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Και όπως ακριβώς τα έθνη πρέπει να δείξουν ότι περιορίζουν τις επιπτώσεις τους στο κλίμα, έτσι και οι ποδοσφαιρικοί φορείς έχουν υποσχεθεί να βάλουν τάξη στα του οίκου τους. Στην COP 28 τον Δεκέμβριο, η UEFA παρουσίασε την περιβαλλοντική, κοινωνική και διοικητική στρατηγική της ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ για το Euro 2024, το οποίο θα διαρκέσει από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου.

Σε συνεργασία με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB), υποσχέθηκε ότι η πατρίδα του Energiewende (=ενεργειακή στροφή) – καθώς και το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα θέσει περιβαλλοντικά πρότυπα για τους συλλόγους του – θα φιλοξενήσει «το πιο βιώσιμο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όλων των εποχών».

«Όλες οι στρατηγικές μας δράσεις βασίζονται στη συνεργασία μεταξύ όλων των δέκα πόλεων που θα φιλοξενήσουν το τουρνουά και ενός ευρέος φάσματος εταίρων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μέσω του UEFA Euro 2024, θέλουμε να δώσουμε το σωστό παράδειγμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αλλαγής και να εμπνεύσουμε τα μέλη του Ποδοσφαίρου για τους Στόχους να ακολουθήσουν», δήλωσε ο managing director του EURO 2024, Andreas “Mex” Schär, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.

Το 80% του άνθρακα αναμένεται να προέλθει από τις μεταφορές

Όπως αναφέρει το CLEW, από την αρχή, η βιωσιμότητα είχε κεντρικό ρόλο στην υποψηφιότητα της Γερμανίας για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος UEFA Euro 2024. Και το γεγονός ότι βρίσκεται στην «καρδιά της Ευρώπης» είναι κεντρικό στοιχείο της ιδέας βιωσιμότητας της DFB για το Euro 2024.

Παρόλο που φέτος όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Γερμανία, περίπου το 80% του αποτυπώματος άνθρακα του πρωταθλήματος αναμένεται να προέλθει από τις μεταφορές, καθώς οι φίλαθλοι συρρέουν από όλη την ήπειρο και όχι μόνο. Συνολικά 2,7 εκατομμύρια εισιτήρια είναι διαθέσιμα για τους 51 αγώνες του τουρνουά που έχουν προγραμματιστεί σε 10 γήπεδα, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Γερμανίας αναμένει επιπλέον επτά εκατομμύρια επισκέπτες στις ζώνες φιλάθλων και στις εκδηλώσεις δημόσιας θέασης, σύμφωνα με τη UEFA.

Εκπτώσεις για ταξίδια με τον σιδηρόδρομο

Γι’ αυτό το λόγο, η UEFA επιχορηγεί μια έκπτωση 25% στις κάρτες Interrail (σιδηροδρομικό πάσο που διατίθεται σε Ευρωπαίους πολίτες και κατοίκους) για να δελεάσει τους κατόχους εισιτηρίων για το Euro 2024 να απομακρυνθούν από τις οικονομικές αεροπορικές εταιρείες – καθώς και ένα εισιτήριο 29 ευρώ για ταξίδια μεταξύ των πόλεων υποδοχής. Η σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn έχει επίσης υποσχεθεί 10.000 επιπλέον θέσεις για τις ημέρες των αγώνων στα τρένα ICE υψηλής ταχύτητας. Η στάθμευση αυτοκινήτων, εν τω μεταξύ, θα περιοριστεί σημαντικά, σύμφωνα με το CLEW.

Στο σχέδιο βιωσιμότητας, η DFB αναφέρει ότι θα ελαχιστοποιήσει περαιτέρω τις εκπομπές, μειώνοντας τον φωτισμό των προβολέων και περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα ενημέρωσης. Θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια στα γήπεδα και τα κεντρικά γραφεία – και όπου χρησιμοποιεί γεννήτριες, θα είναι «σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον». Υποσχέθηκε επίσης μέτρα για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού.

Σταλ: Οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι μέρος της ζωής

«Είναι η πρώτη φορά που όλα τα γήπεδα, αλλά και οι χώροι δημόσιας θέασης σχεδιάζουν να έχουν επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, οπότε αυτό είναι σίγουρα πρόοδος», δήλωσε ο Χάρτμουτ Σταλ, επικεφαλής της μελέτης σκοπιμότητας για ένα «κλιματικά ουδέτερο UEFA EURO 2024»  από την περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης Oeko-Institut, η οποία ανατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας και δημοσιεύθηκε το 2022.

Ορισμένες φωνές στην κλιματική κοινότητα έχουν αμφισβητήσει ποια αθλητικά πρωταθλήματα θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμα σε έναν κόσμο που θερμαίνεται με τον Σταλ να απορρίπτει την ιδέα ότι οι διεθνείς διοργανώσεις θα πρέπει να καταργηθούν. «Οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι μέρος της ζωής, οπότε το να μην επιτρέπονται οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις δεν μου φαίνεται λογικό – πρέπει να βρούμε μια λύση που να μειώνει τις εκπομπές, να θέτει νέα πρότυπα στη βιωσιμότητα και να περιλαμβάνει επίσης τον κανονικό τρόπο ζωής μας», λέει.