Πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται μία ανάσα μακριά από τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί για το 2030. Σύμφωνα με τον Guardian έχει καταγραφεί πρόοδος στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, αλλά ο κόσμος έχει μείνει πίσω σε σχέση με την πορεία που πρέπει να καταγράψει για να αποφύγει τη χείριστη δυνατή έκβαση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση και παρά τα βήματα προόδου που έχει κάνει, χρειάζεται να τρέξει. Η κατάταξη έδειξε ότι η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στον «τελικό» στόχο είναι η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, την Εσθονία και την Αυστρία. Η Μάλτα παρότι βρίσκεται στην 26 θέση σημείωσε μεγάλη βελτίωση. Η Κύπρος και η Βουλγαρία απέχουν παρασάγγας από τα επιθυμητά επίπεδα.
Όπως αναφέρει ο Guardian, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σημείωσαν πρόοδο τη δεκαετία του 2010 προς την επίτευξη του έβδομου στόχου βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο οποίος απαιτεί πρόσβαση σε «προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους» έως το 2030. Για ορισμένους δείκτες, αρκετές χώρες είχαν ήδη επιτύχει τους στόχους μέχρι το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η μελέτη αποκαλύπτει «συστηματική πρόοδο» προς την επίτευξη του στόχου, έγραψαν οι ερευνητές, «με τις διαφορές μεταξύ των επιμέρους χωρών της ΕΕ να μειώνονται σαφώς».
Αρκετές χώρες είχαν ήδη πετύχει τους στόχους τους για το 2030 σε τουλάχιστον έναν από τους δείκτες έως το 2021, σύμφωνα με την έρευνα. Η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία, για παράδειγμα, πέτυχαν τον στόχο για τη μέση ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει ένα άτομο σε ένα νοικοκυριό. Η Δανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο πέτυχαν τον στόχο για την ενεργειακή παραγωγικότητα, ο οποίος συγκρίνει το μέγεθος μιας οικονομίας με την ενέργεια που καταναλώνει. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Λετονία πέτυχαν τον στόχο της προμήθειας του 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι ερευνητές το απέδωσαν σε υδροηλεκτρικά φράγματα και στην καύση στερεών καυσίμων όπως το ξύλο. Ορισμένες χώρες παρουσίασαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Το Βέλγιο κατατάσσεται χειρότερα από την Πολωνία, μια χώρα που έχει αποκτήσει τη φήμη ως κλιματικά αργή χώρα. Η Δανία, εν τω μεταξύ, ήταν η δεύτερη όσον αφορά την επίτευξη του στόχου μετά τη Σουηδία, αλλά σημείωσε τη μικρότερη πρόοδο στη δεκαετία του 2010 από οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ.
«Αξίζει να τονιστεί ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται από συγκεκριμένες χώρες μπορεί να είναι πιο σχετική από τα τελικά αποτελέσματα των επιδόσεών τους», έγραψαν οι ερευνητές.
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει επιταχύνει τη μετάβασή της από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Η ΕΕ μείωσε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023 – εξοικονομώντας περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου – στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης.