Τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις των δημοπρασιών για την απόληψη της δασικής βιομάζας που θα διενεργεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, ορίζει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι συγκροτείται ηλεκτρονικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αγοραστών Δασικής Βιομάζας, το οποίο τηρείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής στις πλειοδοτικές δημοπρασίες για την αγορά της δασικής βιομάζας που θα προκύπτει κατά τις εργασίες προστασίας δασών έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του Μητρώου, είτε μεμονωμένα, είτε υπό μορφή ενώσεων.
Δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο έχουν φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα με οικονομικές δραστηριότητες που επιτρέπουν την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας, ως εξής:
- Για παραγωγή προϊόντων ξυλείας,
- για παραγωγή τυποποιημένων στερεών βιοκαυσίμων (π.χ. πελλέτες – μπρικέτες ξύλου),
- για παραγωγή ανανεώσιμων αερίων (π.χ. αέριο σύνθεσης),
- για παραγωγή εδαφοβελτιωτικών προϊόντων και βιοπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με βάση την εξανθρακωμένη βιομάζα (biochar),
- για παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (βιοενέργεια) είτε με σκοπό την ιδιοκατανάλωση (σε βιομηχανικές διεργασίες) είτε την πώληση της ενέργειας αυτής σε τρίτους,
- για παραγωγή θερμικής ενέργειας με σκοπό τη διάθεση σε δίκτυα τηλεθέρμανσης,
- για παραγωγή θερμικής ενέργειας με σκοπό τη διάθεση σε εφαρμογές του αγροβιομηχανικού – αγροδιατροφικού κλάδου (θερμοκήπια, ξηραντήρια, κ.λπ.).
Για την εγγραφή των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων στο Μητρώο απαιτείται μεταξύ άλλων, να εμφανίζουν μέσο γενικό ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 3 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία, Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν ισολογισμούς ή οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας τριετίας, από τις οποίες να προκύπτει ο μέσος γενικός ετήσιος κύκλος εργασιών.
Σε περίπτωση νεοσύστατων οικονομικών φορέων, που δραστηριοποιούνται για μικρότερο διάστημα της τριετίας, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητα αξιοποίησης των συγκεκριμένων ειδών δασικής βιομάζας, με την προσκόμιση τεχνικής περιγραφής των εγκαταστάσεων, των παγίων, του τεχνικού εξοπλισμού και κάθε άλλου πρόσφορου μέσου.
Για την εγγραφή απαιτείται εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ύψους 30.000 ευρώ και διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.
Οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ μετά από σχετική Πρόσκληση η οποία εγκρίνεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι δημοπρασίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά σε πλατφόρμα διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών δασικής βιομάζας. Η Πρόσκληση κάθε δημοπρασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ημέρα και την ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ανά είδος δασικής βιομάζας, το μέγιστο χρόνο αποκομιδής και παραλαβής της δημοπρατηθείσας βιομάζας, καθώς και τον τρόπο καταβολής του προσφερόμενου ποσού από τον πλειοδότη.
Για τα είδη παραγόμενης δασικής βιομάζας που περιλαμβάνονται στον ετήσιο Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας καθορίζεται ως ποσοστό της αγοραίας τιμής του αντίστοιχου είδους. Η διαδικασία αξιοποίησης της δασικής βιομάζας, που δημοπρατείται, περιλαμβάνει πιστοποίηση από την οικεία Δασική Υπηρεσία ή και από ανεξάρτητο φορέα επαλήθευσης/ελέγχου.
Πότε θα γίνουν οι διαγωνισμοί
Οι πρώτοι διαγωνισμοί για τις διαχειριστικές μελέτες για τα δημόσια δάση που βρίσκονται στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν έως τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση της υλοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των δασών σε υβριδικά συνεργατικά σχήματα.
Η ειδική διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των δασών θα γίνει με βάση τη διαχειριστική μελέτη. Είναι πολύ πιθανό στους διαγωνισμούς να ανατίθενται από κοινού η διαχείριση δασών από τη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η ανάθεση θα γίνεται με ένα συνδυασμό κριτηρίων και συγκεκριμένα το ποσοστό βιομάζας που θα απομακρυνθεί σε σχέση με το προβλεπόμενο στη διαχειριστική μελέτη και τη μελέτη αντιπυρικής προστασίας (συντελεστής 40%), το χρονικό διάστημα υλοποίησης των εργασιών συντήρησης και βελτίωσης του δάσους σε σχέση με το απώτατο σχετικό όριο που θέτει η εγκεκριμένη διαχειριστική – αντιπυρική μελέτη (επίσης συντελεστής 40%) και το ποσοστό της αξίας των τιμολογίων πώλησης της βιομάζας που απομακρύνεται, το οποίο θα αποδοθεί στο Δημόσιο (συντελεστής 20%).