Μια τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει το Texas Panhandle και τμήματα της Οκλαχόμα αυτή την εβδομάδα εκτείνεται σε σχεδόν 1,1 εκατομμύρια στρέμματα (1.700 τετραγωνικά μίλια), καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία του Τέξας. Η φωτιά, που ονομάστηκε Smokehouse Creek Fire, είναι τόσο μεγάλη που είναι ορατή από το διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επί τόπου, οι πυροσβέστες έσπευσαν να ελέγξουν τη φωτιά, η οποία αναπτύχθηκε ραγδαία μετά την ανάφλεξή της στην κομητεία Χάτσινσον στις 26 Φεβρουαρίου.

«Ο λόγος που αυτή η φωτιά πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις τόσο γρήγορα είναι ότι είχαμε χαμηλή σχετική υγρασία, ξηρά [δέντρα και γρασίδι] και ισχυρούς ανέμους», λέει ο Σιν Ντούγκαν, αξιωματικός ενημέρωσης της Δασικής Υπηρεσίας του Τέξας A&M. «Αν και την Πέμπτη έπεσαν βροχοπτώσεις, που βοήθησαν στην ηρεμία της πυρκαγιάς, αυτή παραμένει περιορισμένη μόνο κατά 3%», λέει. Μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι θυελλώδεις συνθήκες τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να εξαπλώσουν περαιτέρω αυτή και άλλες ενεργές πυρκαγιές στην περιοχή και να βοηθήσουν στην τροφοδότηση νέων.

Η ακριβής προέλευση της πυρκαγιάς Smokehouse Creek βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση, αν και η Xcel Energy Inc. δήλωσε σε ρυθμιστική κατάθεση ότι της ζητήθηκε να διατηρήσει έναν πεσμένο στύλο κοινής ωφέλειας κοντά στο σημείο όπου πιθανώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ως αποδεικτικό στοιχείο.

Η πυρκαγιά έχει κάψει μέχρι στιγμής περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα στο Τέξας και επιπλέον 25.000 στρέμματα στην Οκλαχόμα. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, ενώ επιπλέον έχει καταστρέψει άγνωστο αριθμό σπιτιών. Δεκάδες χιλιάδες βοοειδή πιθανολογείται ότι έχουν πεθάνει. Το Texas Panhandle φιλοξενεί περίπου το 85% του πληθυσμού βοοειδών της πολιτείας, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας του Τέξας.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη πυρκαγιά στο Τέξας ήταν η πυρκαγιά East Amarillo Complex του 2006, η οποία κατέκαψε 907.245 στρέμματα.