Έως τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τις διαχειριστικές μελέτες για τα δημόσια δάση που βρίσκονται στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση της υλοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των δασών σε υβριδικά συνεργατικά σχήματα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, τους βασικούς άξονες των διατάξεων για τη δασική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το αργότερο εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι πρώτες πιλοτικές διαχειριστικές μελέτες, που αποφασίστηκε να γίνουν με διαδικασίες – εξπρές, αφορούν σε συνολικά οκτώ συμβάσεις, αξίας 2,41 εκατ. ευρώ και επιφάνειας 1.396.000 στρεμμάτων περίπου.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι προτεραιότητες της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι να τεθούν υπό καθεστώς διαχείρισης όλα τα δημόσια δάση, να δημιουργηθεί η αγορά εθελοντικών ανταλλαγών πιστώσεων άνθρακα, καθώς και να αναθεωρηθεί η πολιτικής για τα αυθαίρετα («οικιστικές πυκνώσεις»), καθώς, όπως είπε, η υφιστάμενη πολιτική δεν έχει φέρει αποτελέσματα.

Στα υβριδικά συνεργατικά σχήματα θα συμμετέχουν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί (ΔΑΣΕ) και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μεταποίησης ξυλείας ή/και στην παραγωγή ηλεκτρικής, θερμικής ενέργειας και ανανεώσιμων αερίων, όπως είναι το βιομεθάνιο. Ο τζίρος των επιλέξιμων εταιρειών κύκλος εργασιών την τελευταία τριετία πριν την δημοσίευση της πρόσκλησης πρέπει να είναι είναι αθροιστικά τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τζίρο των εταιρειών μεταποίηση ξυλείας πρέπει να είναι αθροιστικά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ.

Με βάση το συγκεκριμένο οικονομικό κριτήριο που επιλέχθηκε για τη μεταποίηση ξύλου, εκτιμάται ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η επιλογή να τεθούν αυστηρά όρια έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν μακροχρόνια πορεία και θα μπορούν να αναλάβουν μακροχρόνια δέσμευση για τη διαχείριση των δασών.

Η ειδική διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των δασών θα γίνει με βάση τη διαχειριστική μελέτη. Είναι πολύ πιθανό στους διαγωνισμούς να ανατίθενται από κοινού η διαχείριση δασών από τη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.

Η ανάθεση θα γίνεται με ένα συνδυασμό κριτηρίων και συγκεκριμένα το ποσοστό βιομάζας που θα απομακρυνθεί σε σχέση με το προβλεπόμενο στη διαχειριστική μελέτη και τη μελέτη αντιπυρικής προστασίας (συντελεστής 40%), το χρονικό διάστημα υλοποίησης των εργασιών συντήρησης και βελτίωσης του δάσους σε σχέση με το απώτατο σχετικό όριο που θέτει η εγκεκριμένη διαχειριστική – αντιπυρική μελέτη (επίσης συντελεστής 40%) και το ποσοστό της αξίας των τιμολογίων πώλησης της βιομάζας που απομακρύνεται, το οποίο θα αποδοθεί στο Δημόσιο (συντελεστής 20%).

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία αγοράς εθελοντικών ανταλλαγών πιστώσεων άνθρακα (carbon credits), δεν θα περιληφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο, αλλά θα γίνει η σχετική επεξεργασία ώστε να είναι έτοιμο ως τις αρχές του 2025, υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πέτρου Βαρελίδη.

Τα carbon credits είναι προϊόντα που διαπραγματεύονται στις αγορές και αντιπροσωπεύουν τη μείωση, την απομάκρυνση ή την αποφυγή ενός μετρικού τόνου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα. Τα carbon credits διατίθενται στην αγορά από το δημόσιο (ή ιδιωτικό) φορέα που κατέχει τα δάση και αγοραστές είναι εταιρείες (ή κράτη) που με την απόκτηση των carbon credits μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.