Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων αποτελούνται από παλιά κτίρια, τα οποία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο οι κτιριακές υποδομές μετρούν δεκαετίες ζωής, είτε πρόκειται για σχολεία του 70’, είτε κτίρια γραφείων του 80’, είτε ακόμη και για πολυκατοικίες του 60΄, οι οποίες σήμερα ευθύνονται για το 37% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα μάλιστα με όσα επισημαίνει η πρόσφατη ανάλυση της UBS, η εικόνα αυτή του κτιριακού αποθέματος παραμένει στάσιμη, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αρκετά κίνητρα για να προχωρήσουν σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις, κάτι που αναμένεται να αλλάξει εφόσον συμμετέχουν δυναμικά στη πράσινη μετάβαση των ακινήτων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι τράπεζες μπορούν με διάφορες παρεμβάσεις να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη του real estate σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρχικά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρηματοδότηση των πράσινων ακινήτων. Συγκεκριμένα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να παρέχουν σύμφωνα με τη UBS, περισσότερα πράσινα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για έργα που πληρούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα δάνεια αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη νέα κατασκευή βιώσιμων κτιρίων, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και τις βελτιώσεις σε υφιστάμενα κτίρια και έργα ΑΠΕ.

Επίσης, πρέπει εκδώσουν περισσότερα πράσινα ομόλογα, τα οποία θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων. Να συμμετέχουν επίσης ενεργά και να διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια ακινήτων με υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Τέλος, η μελέτη της UBS τονίζει την ανάγκη οι ισχυρές τράπεζες να μπορούν να παρέχουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να υλοποιήσουν ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα το κομμάτι της ανακαίνισης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Τα ανακαινισμένα κτίρια επίσης εξοικονομούν χρήματα για τους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους. Αυξάνουν την αξία του ακινήτου, το οποίο γίνεται πιο ελκυστικό για αγοραστές και ενοικιαστές. Βελτιώνουν επίσης την ποιότητα του αέρα, δημιουργώντας υγιέστερους χώρους διαβίωσης και εργασίας. Μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι ανακαινίσεις είναι συνήθως πολύ πιο βιώσιμες από τις νέες κατασκευές. Όπως αναφέρει και έρευνα της UBS μια ανακαίνιση εξοικονομεί 50% έως 75% του διοξειδίου του άνθρακα που θα προκαλούσε μια αντίστοιχη νέα κατασκευή.

Στην Ελβετία, για παράδειγμα, η UBS συνεργάστηκε με τον ανεξάρτητο πάροχο υπηρεσιών ακινήτων Wüest Partner για να λανσάρει ένα online εργαλείο υπολογισμού ανακαίνισης. Σε λίγα μόνο βήματα, μπορεί να υπολογιστεί τι μπορεί να φέρει μια ανακαίνιση – και ποιος είναι ο απαραίτητος προϋπολογισμός για αυτήν. Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα και η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στον κόσμο έχει επεκτείνει την επενδυτική πολιτική και τους στόχους για τα κεφάλαιά της στον τομέα των ακινήτων το 2022 και έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους βιωσιμότητας. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση της έντασης των κτιρίων σε αέρια του θερμοκηπίου και σε κατανάλωση ενέργειας, την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην συνολική κατανάλωση, τη συνεχή βελτίωση της βάσης δεδομένων και την προώθηση της πιστοποίησης βιωσιμότητας των κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινα έργα έως το 2025.