Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ένα νέφος σαχάριας σκόνης που μεταφέρθηκε από τους ατλαντικούς ανέμους πέρασε πάνω από την Ευρώπη, μειώνοντας την ημερήσια ακτινοβολία έως και 25%, καθώς η σκόνη στην ατμόσφαιρα διασκορπίζει, απορροφά και αντανακλά το ηλιακό φως, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού pv.

Οι επικρατούντες δυτικοί άνεμοι μετέφεραν τη σκόνη από την Ιβηρική χερσόνησο στις 14 Φεβρουαρίου στη Γερμανία στις 16 Φεβρουαρίου. Στις περιοχές που επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια της μέσης ημέρας παρατηρήθηκαν απώλειες μέγιστης ακτινοβολίας έως και 30%, ενώ σε μεγάλες περιοχές της βόρειας Ευρώπης, ιδίως στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, παρατηρήθηκε απώλεια 15-25% της ημερήσιας ακτινοβολίας στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Στις 14 Φεβρουαρίου, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τη Βόρεια Αφρική και μια χαμηλή πίεση στη Νορβηγική Θάλασσα κατεύθυναν δυτικούς ανέμους κατά μήκος της ηπείρου στα χαμηλά και μεσαία επίπεδα της ατμόσφαιρας, μεταφέροντας τη σκόνη της Σαχάρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε όλη την Ευρώπη. Η σκόνη στην ατμόσφαιρα μειώνει την ακτινοβολία διασκορπίζοντας το ηλιακό φως κατά τη διέλευσή του από την ατμόσφαιρα, εμφανιζόμενη ως ομίχλη στους θεατές στο έδαφος και μειώνοντας την ακτινοβολία που δέχεται η επιφάνεια. Η σκόνη επηρεάζει επίσης την ηλιακή παραγωγή με το να καθιζάνει και να λερώνει τα πάνελ, μειώνοντας την απόδοση της παραγωγής ακόμη και μετά την απομάκρυνση της σκόνης από την ατμόσφαιρα. Οι φορείς εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων στις πληγείσες περιοχές ενδέχεται να διαπιστώσουν μειωμένη παραγωγή από αυτές τις επιπτώσεις της ρύπανσης.

Καθώς η σκόνη έπληξε την Πορτογαλία κυρίως αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, η Λισαβόνα έχασε μόνο το 10,8% της ημερήσιας παραγωγής στις 14 του μηνός. Σε αντίθεση με το 15% που παρατηρήθηκε στη Μαδρίτη και περισσότερο στη Βόρεια Ισπανία, καθώς η σκόνη πέρασε το μεσημέρι της 15ης Φεβρουαρίου. Η Μαδρίτη και μεγάλο μέρος της Ισπανίας είχαν ούτως ή άλλως συννεφιά, περιορίζοντας τη συνολική παραγωγή τους ανεξάρτητα από την επίδραση του αερολύματος.

Βορειότερα, οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες, με τμήματα των Κάτω Χωρών και της Γερμανίας να παρουσιάζουν απώλειες παραγωγής έως και 30% κατά την αιχμή της ημέρας, ενώ η συνολική ημερήσια παραγωγή μειώθηκε κατά 15-25%.