Η ευρωπαϊκή βιομηχανία καφέ προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει την εφαρμογή των πρωτοποριακών κανόνων της για την αποψίλωση των δασών, επικαλούμενη τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια καλλιεργητές.

Η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται σε πρόσφατα αποψιλωμένες εκτάσεις θα αναγκάσει τις εταιρείες να εντοπίζουν τις προμήθειές τους σε ένα οικόπεδο και να υποβάλλουν την απόδειξη, η οποία περιλαμβάνει τις γεωγραφικές συντεταγμένες των αγροκτημάτων. Η παράλειψη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα δαπανηρές κυρώσεις.

Εάν εφαρμοστεί στις 30 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, «οι διαταραχές θα είναι συγκλονιστικές, όχι τουλάχιστον για τα εκατομμύρια των μικρών παραγωγών για τους οποίους η ΕΕ αποτελεί σημαντική αγορά», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καφέ (ECF) σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News. Περίπου το 80% των καλλιεργητών καφέ δεν έχουν χαρτογραφήσει τα αγροτεμάχιά τους και δεν θα γνώριζαν πώς να συμμετάσχουν σωστά στην άσκηση, ανέφερε επικαλούμενη προκαταρκτική έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ.

«Η εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα αποδεικνύονται πρόκληση όχι μόνο για ολόκληρο τον τομέα του καφέ και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά και για τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ», ανέφερε η εμπορική ένωση με έδρα τις Βρυξέλλες στην επιστολή προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ανάπτυξη των εργαλείων υποστήριξης της συμμόρφωσης ήταν αργή, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καλεί την Επιτροπή να επανεξετάσει την εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα του EUDR, σύμφωνα με την επιστολή.

Η Επιτροπή έλαβε την επιστολή και θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Η οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες εκπροσωπεί το 90% του ευρωπαϊκού εμπορίου και της βιομηχανίας καφέ, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Nestle SA, η Illycaffe SpA και η Olam Food Ingredients. Τα μέλη του εισάγουν περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους καφέ που καλλιεργούνται από 12,5 εκατομμύρια αγρότες σε 60 χώρες.

«Η ECF και τα μέλη της παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στο πνεύμα της ΕΕΔΑ και θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι ο γενικός στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτευχθεί από όλους, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, χωρίς τις πολυάριθμες ακούσιες συνέπειες», αναφέρεται στην επιστολή.