Μία ακόμη πράσινη επένδυση ολοκλήρωσε προ ημερών η Noval, καθώς παρέδωσε στην εταιρεία Σήγκαλ Διαμεταφορική Εμπορική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Seagull), μια νέα σύγχρονη αποθήκη. Πρόκειται για μία περιβαλλοντικά βιώσιμη επένδυση στη Μάνδρα, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και στοχεύει να είναι το πρώτο κτίριο logistics με πιστοποίηση LEED GOLD στην Ελλάδα. Την ώρα, που η Noval συνεχίζει να επενδύει σε σύγχρονα βιοκλιματικά κτίρια, τα οποία θα λειτουργούν βάσει υψηλών προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης και αναμένεται να λάβουν διεθνή πιστοποίηση βιωσιμότητας όπως (LEED, BREEAM, WELL).

Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία για την παράδοσή του βρίσκεται το κτίριο μικτής χρήσης στο Μετς, το οποίο μετά την ανακατασκευή του και τη μετατροπή του σε πράσινο, στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Gold. Στο project έχει γίνει επαναχρησιμοποίηση υλικών, όπως για παράδειγμα η αποξήλωση μαρμάρων από τις όψεις του υφισταμένου κτηρίου και μέσω ειδικής επεξεργασίας η τελική ενσωμάτωσή τους στο εσωτερικό του ανακατασκευασμένου κτιρίου.

Ένα ακόμη μεγάλο πράσινο project που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει η Noval έως το 2026 σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, είναι το συγκρότημα γραφείων THE GRID.  Το εν λόγω έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε  χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Το συγκρότημα αποτελείται από 2 κτίρια σχήματος Γ  τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση. Μάλιστα, σε κάθε κτίριο δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια. Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης LEED PLATINUM.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης σε κτίριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, το οποίο μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο συγκρότημα γραφείων που θα έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, λόγω της επαναχρησιμοποίησης των υλικών του υφιστάμενου κελύφους, της χρήσης νέων υλικών χαμηλού ενσωματωμένου άνθρακα, αλλά και ακολουθούμενων μελετητικών στρατηγικών για τη μείωση εκπομπών άνθρακα, θα έχει τελικώς χαμηλό ισοδύναμο ενσωματωμένο άνθρακα ανά m2 καθώς και χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη λειτουργία  του. Επιπρόσθετα, έχει τεθεί ως στόχος η πιστοποίηση LEED Gold.

Ακόμη, προ μηνών η ΑΕΕΑΠ είχε αγοράσει και ένα αδόμητο οικόπεδο επιφάνειας 378,22 τ.μ. στο Μαρούσι. Το οικόπεδο βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Χειμάρας και Υμηττού, ενώ η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 425 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Το οικόπεδο θα συνενωθεί με υφιστάμενη ιδιοκτησία και θα σχηματίσει μία ενιαία έκταση συνολικής επιφάνειας 10.542,51 τ.μ. Στο εν λόγω ενιαίο οικόπεδο, η Noval Property, κατασκευάζει ήδη νέο, σύγχρονο κτίριο γραφείων, το οποίο θα ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού και έξυπνου σχεδιασμού, ενώ σχεδιάζεται και η πιστοποίησή του κατά LEED στο επίπεδο Gold.

Όπως είχε δηλώσει και παλιότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property Παναγιώτης Καπετανάκος, «σήμερα τα βιώσιμα κτίρια είναι μονόδρομος. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ένα σύγχρονο βιώσιμο κτίριο με ένα συμβατικό. Eμείς από την πλευρά μας, στην Noval Property μετατρέπουμε το παλιό κτηριακό απόθεμα με όρους βιωσιμότητας».