Περίπου το 26% των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που επιθεωρήθηκαν από την Clean Energy Associates (CEA) κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας παρουσίασαν προβλήματα ποιότητας που σχετίζονται με τα συστήματα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλών για την καθαρή ενέργεια.
«Τα συστήματα καταστολής πυρκαγιάς και θερμικής διαχείρισης είναι κρίσιμα για τη λειτουργική ασφάλεια και τα ελαττώματα σε αυτά τα συστήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς», δήλωσε η CEA.
Σύμφωνα με το περιοδικό pv, η ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία πραγματοποίησε περισσότερες από 320 επιθεωρήσεις και έλεγξε συλλογικά πάνω από 30 GWh έργων αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου. Είπε ότι εντόπισε περισσότερα από 1.300 κατασκευαστικά ζητήματα.
Οι προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας για να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στην πραγματικότητα, η συνολική ποσότητα της αποθήκευσης ενέργειας που εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 ξεπέρασε το σύνολο των αναπτύξεων του προηγούμενου έτους και θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις που επηρέασαν το 80% των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie και της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας (ACP).
Οι ειδικοί λένε ότι πολλαπλοί παράγοντες οδηγούν την αγορά αποθήκευσης μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τιμών. Οι διάμεσες τιμές για τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου σε κλίμακα δικτύου συρρικνώθηκαν κατά 23% από τρίμηνο σε τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση, εν μέρει χάρη στη χαλάρωση των προκλήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού και στις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Κίνδυνος πυρκαγιάς από τις μπαταρίες λιθίου
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τους κινδύνους που ενέχουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν πυρκαγιές – όπως η πυρκαγιά McMicken του 2019 σε σύστημα της Arizona Public Service (APS), η οποία τραυμάτισε οκτώ πυροσβέστες και έναν υπεύθυνο πολιτικής. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών στη βόρεια κομητεία του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια – το Valley Center Energy Storage Facility, ένα έργο 139 MW. Η πυρκαγιά αυτή κατέστησε αναγκαία την εκκένωση ανθρώπων από σπίτια και επιχειρήσεις σε απόσταση ενός τετάρτου του μιλίου από την τοποθεσία του συστήματος αποθήκευσης.
Η ανάλυση της CEA εξέτασε πιο προσεκτικά τα ζητήματα σε επίπεδο συστήματος, μονάδας και κυψέλης μπαταρίας. Διαπίστωσε ότι περίπου το 50% των ευρημάτων διασφάλισης ποιότητας ήταν ελαττώματα σε επίπεδο συστήματος. Δύο παράγοντες οδηγούν σε αυτή την τάση, σύμφωνα με την έκθεση: τα συστήματα τείνουν να είναι πολύπλοκα και ευάλωτα σε προβλήματα που στην πραγματικότητα προκλήθηκαν πιο πριν και διέφυγαν από προηγούμενους ελέγχους ποιότητας, και η διαδικασία ολοκλήρωσης των συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών τείνει να είναι ιδιαίτερα χειροκίνητη και εντάσεως εργασίας και δεν διαθέτουν πάντα αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ποιότητας.
Τούλουπας: Είναι απαραίτητη η δέουσα επιμέλεια
«Ένα συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει τέλεια γραμμή παραγωγής ή αλυσίδα εφοδιασμού ή κατασκευαστής… Έτσι, σίγουρα η δέουσα επιμέλεια πριν από την προμήθεια και στη συνέχεια στα εργοστάσια είναι απαραίτητη για τους αγοραστές. Ο κλάδος έχει ωριμάσει πολύ, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί – νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά προφανές», δήλωσε ο Γιώργος Τούλουπας, ανώτερος διευθυντής τεχνολογίας και ποιότητας της CEA, κατά τη διάρκεια ενός webinar που διεξήγαγε το Energy-Storage.news.
Αλλά ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου παρουσιάζουν αυτούς τους κινδύνους, ο Tουλούπας δήλωσε ότι παραμένουν η εξέχουσα τεχνολογία αποθήκευσης που αγοράζεται σήμερα.
«Ενώ χρειαζόμαστε πολλές ώρες αποθήκευσης, τότε ίσως οι μπαταρίες ροής ή άλλες τεχνολογίες γίνουν ανταγωνιστικές – αλλά όπως είμαστε σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τα ιόντα λιθίου», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι η βιομηχανία αντιδρά και αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις ασφαλείας.