Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται πως δίνει η κυβέρνηση στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, αφού όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Θ. Σκυλακάκης στη χθεσινή εκδήλωση της Italgas εξετάζεται η πιθανότητα να δοθούν ενισχύσεις. Στόχος είναι η δημιουργία «κυκλικής οικονομίας βιομάζας». Μέσω αυτού του τρόπου οι ενεργειακές υποδομές θα γίνονταν οικονομικά αποδοτικές.
Το διακύβευμα είναι σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι να διευκολυνθεί η διαδικασία συλλογής της βιομάζας. Πάντως, η αξιοποίησή της αποτελεί έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω, παρότι διαθέτει μεγάλο, αλλά ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Τώρα επιδιώκεται να δοθεί μια νέα ώθηση σε αυτή την υπόθεση.
Σημειώνεται πως με τον όρο βιομάζα εννοούμε όλα τα φυτικά και δασικά υπολείμματα (καυσόξυλα, κλαδοδέματα, άχυρα, πριονίδια, ελαιοπυρήνες, κουκούτσια), τα ζωικά απόβλητα (κοπριά, άχρηστα αλιεύματα), τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, καθώς επίσης και τα αστικά απορρίμματα και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων, της αγροτικής βιομηχανίας και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αστικών απορριμμάτων. Στην Ελλάδα, τα κατ’ έτος διαθέσιμα γεωργικά και δασικά υπολείμματα ισοδυναμούν ενεργειακά με 3 – 4 εκατ. tn πετρελαίου. Αυτό το ποσό αυτό τη βιομάζας αντιστοιχεί ενεργειακά στο 30 – 40% της ποσότητας του πετρελαίου που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα. Με τα σημερινά δεδομένα, καλύπτεται μόλις το 3% περίπου των ενεργειακών αναγκών της με τη χρήση της διαθέσιμης βιομάζας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε απόφαση ανάθεσης του έργου «Χαρτογράφηση δράσεων διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην αξιοποίηση βιομάζας και προτάσεις για τη βέλτιστη και αειφορική χρήση της». Το εν λόγω έργο περιλαμβάνεται στην πράξη «Υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Τεχνική Συνδρομή Ταμείου Συνοχής».
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ακολουθήθηκε η πρόσκληση υποβολής προσφορών μέσω καταλόγου προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών. Με βάση το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας-Αξιολόγησης Προσφορών, στο οποίο καταχωρήθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχου και αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών των φορέων που πληρούσαν τα κριτήρια, προσωρινή ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «Break Even Συμβουλευτική». Η προσφορά της ήταν ύψους 84.000 ευρώ (προ ΦΠΑ) και 104.160 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο Πρακτικό, της Επιτροπής συγκέντρωσε το μεγαλύτερο συνολικό βαθμό (107,06).
Τι κάνει η Ευρώπη
Την ίδια ώρα, η ΕΕ προωθεί την ανάπτυξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής βιοοικονομίας, της οποίας ένα από τα βασικά συστατικά θα είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση της βιομάζας προς την κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας, χημικών ουσιών, υλικών και πολλών άλλων αειφορικών, καινοτόμων προϊόντων. Η αξιοποίηση της βιομάζας θα αποφέρει οφέλη για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και θα αποτελέσει βασικό παράγοντα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης, όλα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο μιας ακμάζουσας βιοοικονομίας. Η Ευρώπη καλείται να εξασφαλίσει επαρκή, βιώσιμη, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή βιομάζα και οι στρατηγικές διαχείρισης των δασικών εκτάσεων και αξιοποίησης της βιομάζας θα πρέπει να αναπτύσσονται υπό αυτό το πρίσμα.