Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η ολλανδική Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) υπέγραψαν σύμβαση δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και της ποιότητας των υδάτων στην Ολλανδία. Βάσει της εντολής της, η ΕΤΕπ μπορεί να δανείσει έως και το 50% του συνολικού ποσού για κάθε μεμονωμένο έργο, με την NWB Bank να παρέχει το άλλο μισό. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τοπικά επενδυτικά προγράμματα από τις ολλανδικές αρχές υδάτων.

Η NWB Bank θα διοχετεύσει τη χρηματοδότηση στις ολλανδικές αρχές ύδρευσης για τη χρηματοδότηση έργων μικρής κλίμακας που θα επικεντρωθούν κυρίως στην προστασία από πλημμύρες, την επεξεργασία λυμάτων και τη διαχείριση της στάθμης των υδάτων, για παράδειγμα μέσω βελτιώσεων σε κλειδαριές και θυρίδες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΤΕπ και η NWB Bank συμφώνησαν σε ένα δικαίωμα προαίρεσης για την αύξηση του ύψους του δανείου σε 400 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κεφάλαια να ανέρχονται δυνητικά σε 800 εκατ. ευρώ.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NWB, Lidwin van Velden δήλωσε: «Η NWB έχει την ευκαιρία να προσφέρει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της τράπεζας. Οι ολλανδικές αρχές ύδρευσης δίνουν τον τόνο όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της, καθώς και τη βιοποικιλότητα. Είναι επίσης πρωτοπόροι στον περιορισμό της δικής τους χρήσης ενέργειας και στη βιώσιμη παραγωγή της. Με την παροχή χρηματοδότησης υπό ελκυστικούς όρους, φέρνουμε τους στόχους βιωσιμότητας ένα βήμα πιο κοντά».

Τα έργα αναμένεται να προστατεύσουν καλύτερα την Ολλανδία από τα υψηλά νερά, αλλά και να βελτιώσουν την ετοιμότητα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι συχνότερες και παρατεταμένες ξηρασίες, επειδή τα επίπεδα των υδάτων μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην τοπική επεξεργασία λυμάτων αναμένεται να έχουν οφέλη για τη δημόσια υγεία. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλουν επίσης στην τοπική απασχόληση κατά την περίοδο κατασκευής ή υλοποίησής τους.

«Η διαχείριση των υδάτων είναι ζωτικής σημασίας για την Ολλανδία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Robert de Groot. «Ως η τράπεζα της Ευρώπης για το κλίμα, η συνεργασία με την NWB, η οποία εξυπηρετεί με εμπειρογνωμοσύνη τις ολλανδικές αρχές ύδρευσης, είναι ένα φυσικό βήμα για την ΕΤΕπ στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».

Τα έργα που θα υλοποιηθούν από τις τοπικές αρχές ύδρευσης θα τροφοδοτήσουν το ολλανδικό σχέδιο αποκατάστασης της βιοποικιλότητας στο Δέλτα (Deltaplan Biodiversiteitsherstel), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην Ολλανδία, παρέχοντας καλές συνθήκες για τη χλωρίδα και την πανίδα που ζουν μέσα και γύρω από το νερό, καθώς και υψηλή ποιότητα νερού για τη γεωργία, την (αθλητική) αλιεία, τη βαρκάδα αναψυχής και την κολύμβηση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία φιλικών προς τη φύση πρανών, την επαναδιαμόρφωση των υδατορεμάτων, την αποκατάσταση των ρεμάτων, την κατασκευή ιχθυοδιαβάσεων και την οικολογική εφαρμογή των μέτρων συντήρησης.