Η δέσμευση του άνθρακα δεν αποτελεί λύση για την ενεργειακή μετάβαση και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να παρέχουν πραγματικές, μη «πράσινες» δεσμεύσεις για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, δήλωσε την Τρίτη ο Άντριου Φόρεστ, εκτελεστικός πρόεδρος της Fortescue Metals.

Μιλώντας στη συνάντηση για την 50ή επέτειο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Φόρεστ δήλωσε ότι η επενδυτική κοινότητα χρειάζεται ισότιμους όρους ανταγωνισμού και ειλικρινείς απαντήσεις από τους πολιτικούς ηγέτες σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων προκειμένου να επενδύσει.

«Υπάρχει μια απλή ερώτηση από τους επιχειρηματικούς ηγέτες… πότε θα σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα;». δήλωσε ο Φόρεστ στη διάσκεψη του Παρισιού, σύμφωνα με το Reuters.

«Αν θέλετε να οδηγήσετε το κεφάλαιο… πρέπει να έχουμε σαφή και προφανή αντικίνητρα για ό,τι κάνει κακό και σαφή κίνητρα για ό,τι κάνει καλό».

Χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν αναπτύξει δημόσιες επιδοτήσεις για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) ως μέρος των κινήτρων τους για να προωθήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οι τεχνολογίες CCS συλλαμβάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συχνά από μια πηγή όπως μια καπνοδόχος εργοστασίου, για να αποτρέψουν την απελευθέρωσή τους στην ατμόσφαιρα. Το συλληφθέν διοξείδιο του άνθρακα μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί μόνιμα στο υπέδαφος ή να επαναχρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές διεργασίες που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα.

Φόρεστ: Δεν αποτελεί βιώσιμη λύση η δέσμευση άνθρακα

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου δεν πρόκειται να κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας το νωρίτερο και ο Φόρεστ δήλωσε ότι η δέσμευση άνθρακα δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

«Θα συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα και με κάποιο μαγικό τρόπο θα απαλλαγούμε από τον άνθρακα κάτω στο έδαφος, όπου δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα παραμείνει εκεί, αλλά σωρεία αποδείξεων ότι αποτυγχάνει», δήλωσε ο Φόρεστ στο συνέδριο.

«Λέω για τους απανταχού υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην είστε ο επόμενος που περιμένει να βγει το παλιό ψέμα και να πει ότι πιστεύω στη δέσμευση του άνθρακα. Έχει αποτύχει μόνο για 75 χρόνια… Είναι ένα πλήρες ψέμα».

Η αυστραλιανή Fortescue είναι μεγάλος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα και ανακοίνωσε πέρυσι ένα νέο έργο για την παραγωγή πράσινου χάλυβα σε εμπορική κλίμακα. Η παραγωγή σιδήρου και χάλυβα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών της βαριάς βιομηχανίας και το εμπόριό της έχει γίνει πηγή διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, οι οποίες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία για τον «πράσινο χάλυβα».