Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με σχέδιο πρότασης για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης της αμφιλεγόμενης χημικής ουσίας δισφαινόλη Α σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών κουτιών, των προστατευτικών επιστρώσεων για κονσέρβες και του εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων, όπως αναφέρει το Euractiv.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με σχέδιο πρότασης για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης της αμφιλεγόμενης χημικής ουσίας δισφαινόλη Α σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών κουτιών, των προστατευτικών επιστρώσεων για κονσέρβες και του εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων.
Η πρόταση ακολουθεί την επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε τον Απρίλιο του 2023 στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά επίπεδα έκθεσης στη δισφαινόλη Α (BPA) αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Η EFSA καθόρισε την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) – την ποσότητα μιας ουσίας στα τρόφιμα που θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο – σε 0,2 νανογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (ng/kg) σωματικού βάρους, η οποία είναι 20.000 φορές χαμηλότερη από την προσωρινή TDI των 4 μg/kg (ή 4.000 ng/kg) σωματικού βάρους που συνιστούσε στην προηγούμενη γνωμοδότησή της (2015).
Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση προς έγκριση από τα κράτη μέλη.
Η προτεινόμενη απαγόρευση της ουσίας, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του 1960, θα ισχύει για τα κουτιά τροφίμων και ποτών, τα σκεύη κουζίνας, τα επιτραπέζια σκεύη και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και χρησιμοποιούνται στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων, τόνισε το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ σε δελτίο Τύπου.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η δισφαινόλη Α είναι ύποπτη για την πρόκληση δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, καθώς μεταναστεύει στα τρόφιμα.
Από το 2011, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση του σε πολυκαρβονικά μπιμπερό, το 2016 απαγόρευσε τη χρήση του σε θερμικό χαρτί αποδείξεων και το 2018 εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στη χρήση του σε μπιμπερό και δοχεία για μωρά και παιδιά, σε χρώματα και επιστρώσεις.
Το Βέλγιο, η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία έχουν θεσπίσει περαιτέρω περιορισμούς για τα προϊόντα BPA.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της EFSA, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της ΕΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δισφαινόλη Α τον Σεπτέμβριο του 2023, λέγοντας ότι η έκθεση του κοινού στη χημική ουσία είναι «πολύ πάνω» από τα αποδεκτά επίπεδα ασφαλείας λόγω της χρήσης της σε πλαστικά και μεταλλικά δοχεία τροφίμων, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και σωλήνες πόσιμου νερού.
Η δισφαινόλη Α αποτελεί εδώ και δεκαετίες χημική ουσία «ειδικής ανησυχίας», χωρίς να υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ασφάλειά της. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και των κρατών μελών δεν αποτελούν εξαίρεση.
Η BPA είναι μία από τις τρεις δισφαινόλες που έχουν χαρακτηριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) ως ενδοκρινικός διαταράκτης και «ουσία πολύ μεγάλης ανησυχίας».
Η EFSA δημοσίευσε την επιστημονική της γνώμη στις 19 Απριλίου 2023. Σε απάντηση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δημοσίευσε την ίδια ημέρα έκθεση στην οποία τονίζεται η «αποκλίνουσα γνώμη» με τα συμπεράσματα της EFSA σχετικά με την αναθεώρηση του TDI, καθώς «οι οργανισμοί κάνουν χρήση διαφορετικών εργαλείων αξιολόγησης».
Σύμφωνα με επιστημονική γνωμοδότηση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), «η EFSA μείωσε τον TDI κυρίως βάσει παρατηρήσεων σε μελέτες σε ποντίκια» και «η συνάφεια των αποτελεσμάτων με την ανθρώπινη υγεία είναι αμφισβητήσιμη».