Η κατάρρευση των διεθνών τιμών στα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, που έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κοντά στα 63 ευρώ ανά τόνο από 90 ευρώ ανά τόνο που ήταν πριν από λίγους μήνες απειλεί με μαύρη τρύπα, που μπορεί να φτάσει και τα 250 εκατ. ευρώ, τα φετινά έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Και σε μια περίοδο που το ΤΕΜ καλείται να καλύψει άλλες τρύπες που δημιουργούνται στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή με τη διετή αναστολή πληρωμών λογαριασμών ρεύματος για τους αγρότες που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Η υπουργική απόφαση για τη φετινή κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων δεν έχει εκδοθεί αλλά με βάση τα περυσινά στοιχεία, περί το 75% – 77% των εσόδων κατευθύνεται προς το ΤΕΜ. Επιπλέον δε γνωρίζουμε σήμερα με σιγουριά τον ακριβή αριθμό δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που θα δημοπρατήσει φέτος της χώρα μας. Τα τελικά στοιχεία αναμένονται το καλοκαίρι όταν θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σταθεροποίησης της Ε.Ε. Με βάση τις σημερινές ενδείξεις προκύπτει πως θα δημοπρατηθούν περίπου 17,6 εκατομμύρια δικαιώματα αλλά στελέχη της αγοράς ενέργειας εκτιμούν πως δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 16 εκατομμύρια. Ακόμα και αν δημοπρατηθεί ο μέγιστος αριθμός δικαιωμάτων, δηλαδή τα 17,6 εκατομμύρια, τα έσοδα θα είναι αρκετά χαμηλότερα από το 2023 που είχαν προσεγγίσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Με τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών να αναφέρουν πως οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω προς τα 60 ευρώ ο τόνος τότε τα έσοδα από τα δικαιώματα θα προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ σημαντικά χαμηλότερα από την περυσινή χρονιά. Όλα αυτά σε μια περίοδο που το ΤΕΜ καλείται να βάλει πλάτη σε πρόσθετες δαπάνες π.χ. για τη στήριξη των αγροτών, όπως προαναφέρθηκε. Τα μικρότερα έσοδα του ΤΕΜ μεταφράζονται και σε μικρότερη στήριξη για τον ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τον γνωστό ΕΛΑΠΕ.