Ένα ηφαίστειο εξερράγη στη νοτιοδυτική Ισλανδία την Κυριακή, με τη λάβα να φτάνει στα περίχωρα μιας μικρής ψαροχώρας μέχρι το απόγευμα, βάζοντας φωτιά σε ορισμένα σπίτια, αν και η πόλη εκκενώθηκε νωρίτερα και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι, δήλωσαν οι αρχές.
Σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων και καπνός εκτοξεύτηκαν από σχισμές στο έδαφος σε μια ευρεία περιοχή που εκτεινόταν μέχρι την πόλη Γκρίνταβικ, όπου τουλάχιστον ένα σπίτι είχε πάρει φωτιά, έδειξε ζωντανό βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Morgunbladid.
«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και οι υποδομές μπορεί να απειλούνται», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκούντνι Γιόχανεσον στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν διακοπές στις πτήσεις.
Η έκρηξη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής βόρεια της πόλης, η οποία λίγες ώρες πριν είχε εκκενωθεί για δεύτερη φορά από τον Νοέμβριο λόγω φόβων ότι επίκειται έκρηξη εν μέσω ενός σμήνους σεισμικής δραστηριότητας, ανέφεραν οι αρχές.
Οι αρχές κατασκεύασαν φράγματα από χώμα και βράχο τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη λάβα να φτάσει στο Γκρίνταβικ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, αλλά η τελευταία έκρηξη έχει διαπεράσει τις άμυνες της πόλης.
Το κοντινό γεωθερμικό σπα Blue Lagoon είχε κλείσει την Κυριακή, όπως ανέφερε στον ιστότοπό του.
Ηφαιστεικό hotspot
Ήταν η δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νοτιοδυτική Ισλανδία σε λιγότερο από έναν μήνα και η πέμπτη έκρηξη από το 2021.
Τον περασμένο μήνα, στις 18 Δεκεμβρίου ξεκίνησε έκρηξη στο ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi, μετά την πλήρη εκκένωση, ένα μήνα νωρίτερα, των 4.000 κατοίκων του Grindavik και το κλείσιμο της Γαλάζιας Λιμνοθάλασσας, ενός δημοφιλούς τουριστικού σημείου.
Περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Grindavik είχαν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες, πριν από την εκ νέου εντολή εκκένωσης του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η Ισλανδία, η οποία έχει περίπου το μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας του Κεντάκι, διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί πρωταρχικό προορισμό για τον ηφαιστειακό τουρισμό – ένα εξειδικευμένο τμήμα που προσελκύει χιλιάδες άτομα που αναζητούν συγκινήσεις.
Το 2010, σύννεφα τέφρας από εκρήξεις στο ηφαίστειο Eyafjallajokull στα νότια της Ισλανδίας εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, καθηλώνοντας περίπου 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Σε αντίθεση με το Eyafjallajokull, τα συστήματα του ηφαιστείου Reykjanes δεν είναι παγιδευμένα κάτω από παγετώνες και συνεπώς δεν αναμένεται να προκαλέσουν παρόμοια σύννεφα τέφρας.