Το έτος 2023 κατέρριψε τα ρεκόρ καύσωνα παγκοσμίως με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 14,98 βαθμούς Κελσίου (58,96 βαθμούς Φαρενάιτ) – την υψηλότερη θερμοκρασία από την έναρξη των καταγραφών τον 19ο αιώνα, επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ στην τελευταία της έκθεση την Τρίτη.
Οι κλιματολόγοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν σταθερά κάθε μήνα από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, όπου σημειώθηκε ότι ήταν θερμότερες από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2023 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι μήνες όλων των εποχών, όπως αναφέρει το Semafor.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών ήταν «επίμονα και ασυνήθιστα υψηλές» από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο, οδηγώντας σε ιστορικά θαλάσσια κύματα καύσωνα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Μεσογείου, του Κόλπου του Μεξικού, του Ινδικού Ωκεανού και του Βόρειου Ατλαντικού, σύμφωνα με την Independent.
«Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του 2023 πιθανότατα ξεπερνούν εκείνες οποιασδήποτε περιόδου των τελευταίων τουλάχιστον 100.000 ετών», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια επικεφαλής της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας του Παρισιού του 2015, οι χώρες έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου – με πιο φιλόδοξο στόχο τον 1,5 βαθμό. Όμως, με τη μέση θερμοκρασία να είναι ήδη κατά 1,48 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ποτέ, η Γη μπορεί να βρεθεί πιο κοντά στην παραβίαση των διεθνών κλιματικών στόχων σε λίγα μόλις χρόνια, λένε οι ερευνητές.
Η επιφάνεια της θάλασσας σημείωσε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί
Επίσης, το 2023, o θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ήταν κάτω από το μέσο όρο. Οι παγετώνες στη δυτική Βόρεια Αμερική και στις ευρωπαϊκές Άλπεις γνώρισαν μια ακραία περίοδο τήξης, αυξάνοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η επιφάνεια της θάλασσας στον κόσμο σημείωσε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί εν μέσω πολλαπλών θαλάσσιων καυσώνων, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Ατλαντικού.
Στην πραγματικότητα, η επιφάνεια των ωκεανών στον κόσμο έχει ένα αδιάκοπο σερί ημερών ρεκόρ από τις 4 Μαΐου, όπως δείχνει η ανάλυση των δεδομένων του Copernicus από το BBC.