Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανταρκτικής της Αργεντινής (IAA), έστειλε την πρώτη του επιστημονική ερευνητική αποστολή για τη μελέτη της παρουσίας μικροπλαστικών στην Ανταρκτική.

Η νέα κοινή έρευνα που ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της Πυρηνικής Τεχνολογίας για τον Έλεγχο της Ρύπανσης από Πλαστικά (NUTEC Plastics) του ΙΑΕΑ που έχει εξετάσει τη ρύπανση από μικροπλαστικά σε χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναγράφεται στο Balkan Green Energy News, μέσω ενός δικτύου εργαστηρίων παρακολούθησης πλαστικών, η NUTEC Plastics χρησιμοποιεί πυρηνικές και ισοτοπικές τεχνικές για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την εξάπλωση των μικροπλαστικών στη θάλασσα, καθώς και για τη δειγματοληψία και ανάλυση της επικράτησης των μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μεγέθους μικρότερου των πέντε χιλιοστών, τα οποία συνήθως προέρχονται από μεγαλύτερα αντικείμενα που διαλύονται.

Γκρόσι: Η διεθνής κοινότητα υστερεί στα επιστημονικά δεδομένα για τα μικροπλαστικά

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι με τη χρήση πυρηνικών εφαρμογών είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια η ποσότητα των ρύπων που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας, αλλά και από πού προέρχονται.

«Τα μικροπλαστικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να μην διαθέτει τα επιστημονικά δεδομένα που απαιτούνται για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων», δήλωσε ο Γκρόσι. Ο στόχος της πρωτοβουλίας NUTEC Plastics είναι να μελετήσει την προέλευση, τη διακίνηση και τον αντίκτυπο του πλαστικού για να συμβάλει στην επίλυσή του, εξήγησε.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο μικρότερο κλάσμα των μικροπλαστικών και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την προέλευσή τους», δήλωσε ο Λούκας Ρουμπέρτο, ερευνητής στο ΙΑΑ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα προσδιορίσουν πώς να τα καθαρίσουν και ακόμη και να τα αποτρέψουν εξαρχής.

Ο Ρουμπέρτο δήλωσε ότι τα μικροπλαστικά αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα λόγω της μεγάλης χρήσης πλαστικών και είναι επιβλαβή για τη ζωή, επειδή συχνά καταπίνονται, προκαλώντας συσσώρευση εντός των οργανισμών που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, σύμφωνα με το Reuters.

«Υπολογίζεται ότι από την εισαγωγή τους στην αγορά, 7 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν απορριφθεί στο περιβάλλον, ένα μεγάλο μέρος τους στο θαλάσσιο περιβάλλον», είπε.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, δύο εμπειρογνώμονες του  IAEA θα περάσουν τον επόμενο μήνα μετρώντας την παρουσία μικροπλαστικών σε 22 σημεία κοντά στην ερευνητική βάση Carlin στην Ανταρκτική.

Οι ερευνητές θα συλλέξουν δείγματα θαλασσινού νερού από 12 τοποθεσίες, δείγματα ιζημάτων από τέσσερις τοποθεσίες, τρία δείγματα από λίμνες και δείγματα από τρεις διαφορετικές αμμώδεις παραλίες. Θα μετρήσουν επίσης την παρουσία μικροπλαστικών σε οργανισμούς – μύδια και σαλάχια, καθώς και από περιττώματα πιγκουίνων.

Τα μικροπλαστικά συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απώλειας πάγου στην Ανταρκτική

Τα μικροπλαστικά μπορούν να συμβάλουν στην επιταχυνόμενη απώλεια πάγου στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ. Μειώνουν την ανακλαστικότητα του πάγου, μεταβάλλουν την τραχύτητα της επιφάνειας, δρουν ως θερμομονωτικό υλικό, συμβάλλουν στη μηχανική αποδυνάμωση της δομής του πάγου και ενισχύουν τις συνθήκες για την αναπαραγωγή μικροβίων.

Επιπλέον, τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα της Ανταρκτικής, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία των οργανισμών και την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή.

Τα πρώτα στοιχεία για την παρουσία μικροπλαστικών βρέθηκαν στον παράκτιο πάγο της Ανταρκτικής το 2009, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας πήραν δείγματα από θαλάσσιο πάγο στην Ανατολική Ανταρκτική.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σχεδόν καθόλου πληροφορίες σχετικά με το πού και πόσο μικροπλαστικό φτάνει στην Ανταρκτική. Υπάρχουν επίσης πολύ λίγα στοιχεία για τους τύπους των μικροπλαστικών που εισέρχονται στην περιοχή αυτή μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων, της ατμοσφαιρικής απόθεσης και της ανθρώπινης παρουσίας.

Σε ψήφισμα του Μαρτίου 2022, τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την απαγόρευση της πλαστικής ρύπανσης, με στόχο την επίσημη υιοθέτησή της έως το 2025. Τα δεδομένα που συλλέγονται από την NUTEC Plastics θα είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων, πρόσθεσε ο IAEA.