Η Eurelectric υποστηρίζει σθεναρά το Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων για την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία (CISAF) ως ζωτικής σημασίας μέσο για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και προτείνει διάφορες βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του, ιδίως όσον αφορά την επιτάχυνση του βιομηχανικού εξηλεκτρισμού. Ο εξηλεκτρισμός αναγνωρίζεται ως η ταχύτερη και πιο οικονομικά αποδοτική μέθοδος για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα. Η Eurelectric χαιρετίζει την εστίαση του CISAF στην άμεση ηλεκτροδότηση, ιδίως για τη θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% της ζήτησης βιομηχανικής θερμότητας και είναι κατάλληλη για κλιμακούμενες, υπάρχουσες τεχνολογίες.
Για να στηρίξει αυτή τη μετάβαση, η Eurelectric συνιστά την ενεργοποίηση των Συμβολαίων Άνθρακα για τη Διαφορά, ώστε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις που θα γίνουν πρώτες, με μια ένταση ενίσχυσης CAPEX 50% που θα εφαρμόζεται σε όλες τις σχετικές τεχνολογίες. Δεδομένου ότι το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη κατά 74% απαλλαγμένο από τις ανθρακούχες εκπομπές, η επιβολή απαιτήσεων προσθετικότητας στην άμεση ηλεκτροδότηση θεωρείται δυσανάλογη και αντιπαραγωγική. Τα έργα ηλεκτροδότησης θα πρέπει να μπορούν να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, καθώς η υπερεκτίμηση της σκοπιμότητας της αυτοπαραγωγής θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο. Επιπλέον, τα χρονοδιαγράμματα των έργων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις καθυστερήσεις στη σύνδεση με το δίκτυο και οι αξιολογήσεις πρέπει να γίνονται σε επίπεδο διαδικασίας και όχι σε επίπεδο πλήρους εγκατάστασης.
Το σημερινό όριο των 400°C για τη θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας θα πρέπει να αυξηθεί στους 500°C, ώστε να συμπεριληφθούν ευρέως καθιερωμένες λύσεις, όπως οι ηλεκτρικοί λέβητες. Η Eurelectric υποστηρίζει την επιτάχυνση της απόσβεσης για τις καθαρές τεχνολογίες και ενθαρρύνει βελτιώσεις για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η πρόταση της Eurelectric υποστηρίζει τη διευκόλυνση της υιοθέτησης μηχανισμών ισχύος (CRM) από τα κράτη μέλη, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε σταθερές και ευέλικτες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τη Eurelectric, είναι απαραίτητο οι μηχανισμοί αυτοί να εξετάζονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Για να διασφαλιστεί αυτό, κρίνεται σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και οι Εθνικές Αξιολογήσεις Επάρκειας Πόρων (NRAAs), καθώς προσφέρουν πιο ακριβή εικόνα των ειδικών αναγκών κάθε εθνικού συστήματος, αντί να βασίζεται η διαδικασία αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή αξιολόγηση (ERAA) όπως προτείνεται στο τρέχον σχέδιο.
Η Eurelectric επικροτεί την απλοποίηση των καθεστώτων στήριξης της ευελιξίας μη ορυκτών καυσίμων και προτρέπει να συμπεριληφθεί η επανατροφοδότηση παράλληλα με τις νέες επενδύσεις. Για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτούνται σαφέστεροι κανόνες σχετικά με τις καθυστερήσεις στο δίκτυο, την επιλεξιμότητα των υβριδικών έργων και τους ορισμούς της αποθήκευσης. Τέλος, το πλαίσιο θα πρέπει να υποστηρίξει την τεχνολογική ουδετερότητα, ιδίως διασφαλίζοντας ότι το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν υπόκειται σε αυστηρότερους όρους από ό,τι το ανανεώσιμο υδρογόνο.
Διαβάστε ακόμη