Πριν λίγες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την επιβολή ρυθμιστικών μέτρων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Το κείμενο από τις πρώτες ημέρες έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της αγοράς. Βασικότερο ζητούμενο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr, είναι πως οι αλλαγές θα πρέπει να αποτυπώνονται στον κώδικα προμήθειας. Το κείμενο είναι αρκετά λεπτομερές για μια σειρά από ζητήματα, όπως την προσφορά εκπτώσεων οι οποίες πρέπει να είναι σταθερές κατά τη διάρκεια της σύμβασης είτε πρόκειται για σταθερά, είτε κυμαινόμενα ή για δυναμικά τιμολόγια.

Στην περίπτωση παροχής έκπτωσης συνέπειας, αυτή αποδίδεται και στον τελικό λογαριασμό του πελάτη. Η προσπάθεια εφαρμογών γενικών κανόνων στην αγορά έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής, των προμηθευτών και του υπουργείου Ενέργειας, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, δηλαδή από την εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων. «Η ελληνική αγορά δεν έχει το βάθος για να δημιουργήσει διαφορετικά προϊόντα προσαρμοσμένα στην κατανάλωση» είναι η επισήμανση πηγών της αγοράς που εστιάζουν στην προσπάθεια αρκετών προμηθευτών να προσφέρουν ίδια προϊόντα, αλλά «ντυμένα» με διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα, προσθέτουν πως σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν υπάρχουν τόσες λεπτομέρειες.

Αντιθέτως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ήδη σε πολλές χώρες γίνεται προσπάθεια να προσαρμοστεί η κατανάλωση σε μια ένα εποχή, όπου μεγαλύτερο ρόλο θα διαδραματίζουν οι «έξυπνοι» μετρητές. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας του καταναλωτή, που θα ξεπερνά τη συνηθισμένη πρακτική εστίασης μόνο στο κόστος της κιλοβατώρας. Πιο συγκεκριμένα το ζητούμενο είναι η εξοικείωσή του με τις «έξυπνες» συσκευές και πολύ περισσότερο με τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση τις ώρες που είναι πιο φθηνή η ενέργεια, όπως τις μεσημεριανές.

Αναφορικά με τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης στο κείμενο της διαβούλευσης αναφέρεται πως η ελάχιστη διάρκεια τους είναι δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής τους και ό,τι «η διάρκεια των συμβάσεων δύναται να συντμηθεί κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 29 του ΚΠΗΕ σε μεμονωμένη βάση και κατόπιν ειδικού αιτήματος του Πελάτη λόγω των συνθηκών της σύνδεσής του και όχι με οικεία – γενικευμένη πρωτοβουλία εκ μέρους του Προμηθευτή».

Τι προβλέπεται για κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια

Να σημειωθεί ακόμα πως στο κείμενο της διαβούλευσης αναφορικά με τις συμβάσεις κυμαινόμενης τιμολόγησης, προβλέπεται πως η ελάχιστη διάρκεια τους είναι δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής τους. Για τα σταθερά τιμολόγια προβλέπεται πως αποτελούνται από μία πάγια χρέωση (€/μήνα) και μία τιμή προμήθειας (€/kWh). Οι εν λόγω χρεώσεις δεν δύνανται να μεταβάλλονται βάσει της κατανάλωσης του πελάτη ή οποιασδήποτε άλλης συνθήκης. Επίσης, «δύναται να περιλαμβάνεται διακύμανση της τιμής η οποία συνδέεται αποκλειστικά με τις ώρες αιχμής/μη αιχμής (peak/off-peak), όπως αυτές καθορίζονται από τον αρμόδιο προς τούτο φορέα. Προκειμένου να διατίθεται σταθερό τιμολόγιο με χρέωση peak/off peak, πρέπει η σχετική μέτρηση της κατανάλωσης να υποστηρίζεται τεχνικά από τον Διαχειριστή».

Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, «ο Προμηθευτής οφείλει ένα μήνα πριν τη λήξη της συμβατικής περιόδου σταθερής τιμολόγησης να ενημερώσει τον Πελάτη για την επικείμενη λήξη της σύμβασής του και να του προσφέρει κάποιο προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (σταθερό, κυμαινόμενο ή δυναμικό) το οποίο μπορεί να επιλέξει έως τη λήξη της συμβατικής περιόδου, ενημερώνοντας τον ότι σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δύναται να τον μεταφέρει είτε σε συγκεκριμένο κυμαινόμενο τιμολόγιο, είτε σε σταθερό τιμολόγιο χωρίς ωστόσο την πρόβλεψη δυνατότητας χρέωσης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης».

Διαβάστε ακόμη