Προς τη σωστή κατεύθυνση επί της αρχής, αλλά με ανάγκη διορθωτικών κινήσεων κινείται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για επαναφορά των αρνητικών τιμών στην προσφορές ενέργειας στην Αγορά Εξισορρόπησης προκειμένου να εξορθολογιστεί η λειτουργία της, επιτρέποντας τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά, με την αποζημίωσή τους για την παροχή καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης όταν περικόπτεται η παραγωγή τους για λόγους ευστάθειας του συστήματος. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις τοποθετήσεις των ΕΣΑΗ (που εκπροσωπεί τους ηλεκτροπαραγωγούς), ΕΒΙΚΕΝ (ενεργοβόρες βιομηχανίες), Motor Oil και Οptimus Energy (από την πλευρά των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης χαρτοφυλακίων ΑΠΕ) στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕΕΥ επί της πρότασης, με τους συμμετέχοντες να προτείνουν αλλαγές σε διάφορα σημεία.

ΕΣΑΗ

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΣΑΗ αν και συμφωνεί με την άρση του περιορισμού για την υποβολή αρνητικών τιμών στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης, σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι  «Το προτεινόμενο κατώφλι των -50 ευρώ/MWh είναι περιοριστικό και δεν παρέχει επαρκές οικονομικό σήμα στην αγορά. Το όριο των αρνητικών τιμών θα πρέπει εξαρχής να καθοριστεί σε -100 ευρώ/MWh ώστε να προκύπτει το απαραίτητο οικονομικό κίνητρο συμμόρφωσης περιορισμού παραγωγής στα έργα με Feed-in-Premium τα οποία αποτελούν σημαντικό όγκο των εμπορικών ενεργών έργων. Επιπλέον, δεν είναι σαφής ο τρόπος μετάβασης από το προσωρινό κατώφλι αρνητικών τιμών στο όριο των -€15.000/MWh μετά τη σύνδεση με την πλατφόρμα PICASSO. Είναι απαραίτητη η δημοσίευση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για αυτή τη χρονική περίοδο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα βήματα και τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη σύνδεση στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα».

ΕΒΙΚΕΝ

Για την προοπτική περαιτέρω αύξησης του Λογαριασμού Προσαύξησης ΛΠ 3 (και κατά συνέπεια της επιβάρυνσης των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού) με τη θέσπιση των προτεινόμενων μέτρων προειδοποιεί η ΕΒΙΚΕΝ, σχολιάζοντας ότι η αποζημίωση των σταθμών ΑΠΕ θα αυξήσει περαιτέρω τον ΛΠ 3 που από τον περασμένο Ιούλιο έχει εκτοξευθεί στο επίπεδο των 16 ευρώ/MWh, λόγω κυρίως της αύξησης των προσφορών των συμμετεχόντων στην αγορά της αγοράς εξισορρόπησης. Η ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζει ότι η ΡΑΕΕΥ είχε άρει τη δυνατότητα προσφορών με αρνητικές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης το 2021 -θέτοντας κατώτατο όριο προσφοράς τα 0 ευρώ/MWh, όταν διαπίστωσε ότι το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης κατά την εβδομάδα 30.11.2020 έως 06.12.2020, «διαμορφώθηκε σε αδόκητα επίπεδα, και ειδικότερα το ύψος του ΛΠ-3 ανήλθε σε 36 ευρώ/MWh», όπως αναφερόταν στη σχετική απόφαση. Και διερωτάται αν «σήμερα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παρατηρηθούν παρόμοιες συμπεριφορές. Πόσο μάλιστα που από τον Ιούλιο του 2023 καταγράφεται τριπλασιασμός της καθοδικής  Ενέργειας Εξισορρόπησης, που οφείλεται σε συστηματικές υπερδηλώσεις των φορτίων και σε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε προσπάθεια ενδεχόμενης χειραγώγησης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς». Η ΕΒΙΚΕΝ καταλήγει ότι πριν τη θέσπιση αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης, ακόμη και με τη ταυτόχρονη προσωρινή θέσπιση προσωρινού κάτω ορίου -50 ευρώ/MWh θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα που να αναιρούν τη στρεβλή σημερινή λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης.

Motor Oil

H Motor Oil σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «Το προτεινόμενο προσωρινό όριο των -50 ευρώ/MWh δεν κρίνεται ως επαρκές κίνητρο για τους παραγωγούς για να δεχθούν να συμμετάσχουν με την περικοπή της παραγωγής τους. Η πλειονότητα των ενεργών έργων (και MW) στην αγορά είναι έργα αμειβόμενα με Feed in Premium, όπου η Τιμή Αποζημίωσης είναι πολύ μεγαλύτερη από 50 ευρώ/MWh. Επιπροσθέτως η πλειονότητα των έργων δεν έχει εγκαταστήσει ακόμα τον απαραίτητη εξοπλισμό ώστε να μπορεί να συνδεθεί με τα συστήματα των ΦοΣΕ για σκοπούς απομακρυσμένου ελέγχου». Συμμερίζεται επίσης τη θέση του ΕΣΑΗ για έλλειψη χρονοδιαγράμματος για τη μετάβαση από το προσωρινό στο μόνιμο όριο των -15.000 ευρώ/MWh/ Χαρακτηρίζει επίσης ανεπαρκή την μεθοδολογία υπολογισμού του φορτίου αναφοράς που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί, ιδιαίτερα αναφορικά με τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, καθώς  μπορεί να οδηγήσει σε πλασματικές αποκλίσεις και συνεπώς αδικαιολόγητες χρεώσεις αποκλίσεων. Καταλήγει δε προτείνοντας η άρση του περιορισμού υποβολής αρνητικών τιμών στις προσφορές ενέργειας της Αγοράς Εξισορρόπησης να υλοποιηθεί μετά τα τέλη Ιουνίου και με προσωρινό όριο τα -100 ευρώ/MWh (αντί για -50 ευρώ/MWh).

Οptimus Energy

H Optimus Energy, o ΦΟσΕ της ΗΡΩΝ χαρακτηρίζει ενθαρρυντική τη δρομολογούμενη άρση του υφιστάμενου κατώτατου ορίου τιμής 0 ευρώ/MWh ως αναγκαίο βήμα συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ομαλή και ανταγωνιστική λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης. Εκτιμά επίσης θετικά την πρόθεση του ΑΔΜΗΕ να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των ΑΠΕ στην εν λόγω αγορά, παρέχοντας σταδιακά τα αναγκαία οικονομικά κίνητρα. Θεωρεί όμως περιοριστικό το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου, καθώς όπως τονίζει «Η διαδικασία ένταξης νέων χαρτοφυλακίων κατανεμόμενου φορτίου απαιτεί την ολοκλήρωση σειράς γραφειοκρατικών και τεχνικών θεμάτων που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο του διμήνου». Κρίνει δε το προτεινόμενο κατώτατο όριο προσφορών στα -50 ευρώ/MWh ως μη επαρκές για να προσφέρει ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους ΦοΣΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των σταθμών με το πρόγραμμα αγοράς και να ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή τους στην Αγοράς Εξισορρόπησης. Η Optimus θεωρεί ότι η πορεία προς ένα χαμηλότερο όριο της τάξης των -100 ευρώ/MWh ή και χαμηλότερα είναι αναγκαίο για να καταστεί η παρέμβαση λειτουργικά αποτελεσματική και να ενεργοποιήσει πραγματικά τους συμμετέχοντες.

Τι προβλέπει η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΑΔΜΗΕ που υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ προβλέπει τη θέσπιση κατώτατου ορίου τιμής υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης στα -50 ευρώ/MWh. Παράλληλα ο Διαχειριστής εισηγείται το όριο αυτό να ισχύσει για ένα χρόνο και εν συνεχεία να ισχύσει το κατώτατο όριο των-15.000 ευρώ/MWh

Πέραν αυτού η Ομάδα Διοίκησης Έργου, που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να παρασχεθούν κίνητρα συμμόρφωσης των Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με το Πρόγραμμα Αγοράς τους, είναι να επιτραπούν οι αρνητικές τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Όπως ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ στην πρόταση του προς τη ΡΑΑΕΥ επικαλούμενος τις θέσεις της Ομάδα Διοίκησης Έργου του ΥΠΕΝ,  «με το υφιστάμενο όριο τιμών υποβολής προσφορών οι ΦοΣΕ δεν έχουν κίνητρο να συμμορφωθούν με το περιορισμένο Πρόγραμμα Αγοράς τους, καθώς σε περίπτωση που η παραγωγή του χαρτοφυλακίου τους υπερβεί το Πρόγραμμα Αγοράς, θα αποζημιωθούν με την Τιμή Αποκλίσεων, η οποία μπορεί να είναι είτε θετική είτε ή μηδενική τιμή. Επομένως, τα χαρτοφυλάκια σταθμών ΑΠΕ, των οποίων οι εντολές πώλησης δεν γίνονται αποδεκτές, δεν συμμορφώνονται με το περιορισμένο Πρόγραμμα Αγοράς, αλλά παράγουν σε πραγματικό χρόνο βάσει της μέγιστης δυνατότητάς τους με άμεσο αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται περικοπές σε πραγματικό χρόνο από τον ΑΔΜΗΕ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αν τηρούνταν τα Προγράμματα Αγοράς, και επιπλέον να τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία του Συστήματος».

Διαβάστε ακόμη