Πτώση υπάρχει σήμερα στη χονδρική αγορά ρεύματος της Ελλάδας, αφού η μέση χονδρική τιμή έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh για πρώτη φορά από την Κυριακή που βρισκόταν στα 61,92 ευρώ. Από την Κυριακή είχαν μεσολαβήσει τρεις μέρες όπου η μέση χονδρική τιμή βρέθηκε στα 112,17 ευρώ ανά MWh τη Δευτέρα, στα 118,08 ευρώ ανά MWh την Τρίτη και στα 130,70 ευρώ ανά MWh την Τετάρτη. Σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα βρίσκεται στα 96,10 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας πτώση της τάξης του 26,47% σε σχέση με χθες.
Όπως έγραψε χθες το energygame.gr, αιτία για τις αυξημένες χονδρικές τιμές των προηγούμενων ημερών ήταν κατά κύριο λόγο η πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερο επίπεδα από τα συνηθισμένα για την εποχή, κάτι που ανέβασε απότομα τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες όπως η φειδωλή χρήση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, οι συντηρήσεις συμβατικών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε πολλές χώρες της περιοχής, αλλά και οι συντηρήσεις σε γραμμές μεταφοράς, έπαιξαν τον ρόλο τους στην άνοδο των τιμών, αφού λειτούργησαν επιβαρυντικά.
Αιτία για τη σημερινή πτώση της χονδρικής τιμής ρεύματος είναι κατά κύριο λόγο η αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 61,7%. Συγκεκριμένα, η χώρα είναι εισαγωγική από όλες τις διασυνδέσεις της εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, ενώ σημειώνεται ότι και για σήμερα η διασυνδετική ικανότητα της Ελλάδας με τη Νότια ζώνη της Ιταλίας παραμένει μηδενική.
Παράλληλα, δυναμικά έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους οι μεγάλες διακυμάνσεις τιμών μέσα στη μέρα, αφού για σήμερα η χαμηλότερη ωριαία χονδρική τιμή βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν (0,09 ευρώ ανά MWh), τις μεσημεριανές ώρες, ενώ η υψηλότερη ωριαία τιμή βρίσκεται στα 177,67 ευρώ ανά MWh, προς το βράδυ.
Οι ΑΠΕ κυριαρχούν ξανά, σε υψηλό επίπεδο οι εισαγωγές
Ως προς το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν ξανά, αφού καλύπτουν το 51,94% του συνόλου. Το φυσικό αέριο ακολουθεί με 24,34% του συνόλου, ενώ σε αρκετά υψηλό επίπεδο, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτουν το 18,05% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής. Από κει και πέρα, οι συμβατικές μονάδες της Κρήτης κατέχουν ποσοστό 2,67%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κατέχουν ποσοστό 1,66%, οι ΑΠΕ της Κρήτης 1,20%, ενώ ο λιγνίτης κατέχει ποσοστό μόλις 0,13%. Η συνολική ζήτηση βρίσκεται λίγο πάνω από τις 157 GWh, σχετικά υψηλή για τα δεδομένα της εποχής.
Διαβάστε ακόμη